Tilannetaidot

Olen jonkin aikaa pohtinut taitoja, joille ei oikein ole löytynyt sanaa. Nämä taidot ovat vahvasti kontekstisidonnaisia. Niiden käyttäjä voi hävitä tänään ja voittaa lopulta. Eikä hän voita yksin, vaan yhdessä. Jos voittaa, ei käytä maksimaalista nöyryytystä vaan niin pieniä keinoja, kuin on tarpeen. Nämä taidot ovat tärkeitä johtajalle, mutta hyvä alainen voi pelastaa montakin vaikeaa hetkeä osoittamalla erinomaista kykyä näissä taidoissa.

Taas yksi äänikirjapalvelun kokeilujakso oli päättymässä ja kaikki kiinnostavimmat uutuudet (onneksi nykyään enemmän, vanhoja uutuuksia, mutta uudessa formaatissa) jo kuunneltuna. Piti keksiä vielä yksi sopiva, joka ei jäisi harmittamaan jäädessään kesken. Tartuin Nunchiin.

Mikä on nunchi?

Nunchi on korealaista perinnettä oleva termi, jolla tarkoitetaan kykyä hoksata nopeasti muiden ihmisen ajatuksia ja tunteita sillä hetkellä tapahtuvassa tilanteessa. Perinteinen suomalainen lähestyminen ulkopuolelta ja yrittäen arvata, mitä toiset tuntee — ei osu lähellekkään tätä hienoa ajatusta. Hyvä nunchi, tai kuten korealaiset kehuvat, jos onnistut siinä nopea nunchi edellyttää, että tilannetta tarkkaillaan paikan päältä, sen kontekstista käsin.

On vaarallista loukata toisten tunteita tahallaan. Vielä vaarallisempaa se on, jos sitä tekee tajuamatta sitä itse.

Korealainen, tarkistamaton, mukaelma nunchin perusajatuksesta

Korealaisten nunchi on tiukkoja sääntöjä, jotka helpottavat jokapäiväistä elämää. Länsimaalaiselle ne voivat kuulostaa kovin tiukalta. Et voi puhutella isoveljeäsi kaverillisesti, sillä hän on sinua vanhempi. Kunnioitat vanhempia ihmisiä. Kun astut huoneeseen, et missään nimessä voi olla ensimmäinen, joka puhuu tai aloittaa heti vaikkapa vitsillä tunnustelematta ensin tilannetta. Miksi? Mieti hetki ja lue pidemmälle.

Nunchikasvatus

Opettaja ei välttämättä kerro, mitä tarvitset mukaasi, kun hän antaa huomisen aiheeksi kuvataiteen tunnille lampunvarjostimen tekemisen. Oppilaan tulee itse selvittää, mitä hän tarvitsee. Myöskään huomisen kokeen luokkaa ei toitoteta oppilaalle 72 kertaa, vaan hänen tulee itse selvittää, missä koe järjestetään. Oppilaan tulee itse tehdä omat johtopäätöksensä, onko sille jokin syy, jos kaikki toimivat samalla tavalla. Ei seurata sokkona, vaan tehdä päätöksiä.

Korealaisista oppilaista kasvaa omatoimisia ja rohkeita selvittämään asioita. He oppivat lukemaan opettajastaan, mikä on tärkeää. Kaikki ei tule valmiina, pureskeltuna ja jokaiselle erikseen jaoteltuna. Kovin ristiriitainen neuvo yhteen suosikkiini — kohtele kaikkia samalla tavalla kohtelemalla heitä eri tavalla — viisauteen. Samalla tässä on oikein hyvä pointti, eikä kaksi asiaa ole välttämättä vastakkaisia kuin äärimmilleen vietynä. Eikä asiat liika törmää, kun niillä on hivenen etäisyyttä toisiinsa.

Miten olla tilannetaitoinen?

Meillä on erilaisia termejä, jotka liippaavat läheltä. On tunneälyä ja tilannetajua. On ymmärrettävää, että termejä on monia, kun tilanteitakin on kovin monenlaisia! Perhetilanteita, johtamistilanteita, parisuhdetilanteita. Harrastustilanteita, työtilanteita ja lista vain jatkuu.

Haastoin itseäni ja kokeilin, saisinko tiivistettyä muutamaan timanttiseen keinoon, kuinka olla tilannetaitavampi. Universaaleja, monikäyttöisiä peruskiviä, joihin on helppo nojata, joka tilanteessa. Palkintona sille, joka ajatuksella luki tuolta miksi ei saa avata vitsillä, kun tulee huoneeseen… -kohdasta niin avataan peli heti sillä!

Vältä kaikin voimin keskustelun avaamista vitsillä tai neuvolla astuessasi huoneeseen

Nunchin yksi tärkeimmistä säännöistä on välttää huoneeseen astuttuaan tilanteen avaamista vitsillä. On todella tahditonta heittää vitsi, kun huoneessa on juuri keskusteltu ystäväsi äkillisesti menehtyneestä sukulaisesta. Mutta kun sitä ei voi tietää! huutaa jokaisen meidän sisäinen marttyyri. Ei voikaan. Tärkeää onkin aina tietää se, mitä et voi tietää ja pelata palloa siitä lähtökohdasta käsin.

Toinen aivan jokaista vuorovaikutussuhdetta mullistava vinkki on ymmärtää, että kysymätön neuvo on vittuilua. Ei voidaan ottaa vittuiluna. Vaan se on. Moni meistä ryntää tilanteeseen ja katsoo täysin kontekstin ulkopuolelta asiaa, että ”Hei! Ei noin voi tehdä.” Ylinopeutta voi ajaa, kun isoäitisi saa sairauskohtauksen. Joskus meillä ihmispoloilla on pyrkimys perfektionismiin ja puutumme mitä pikkumaisimpiin asioihin, jotka ovat meille tärkeitä. Jos ne eivät ole muille tärkeitä sillä hetkellä, seuraa hetki pidempään. Vaikka kuinka sisäisen marttyyrisi parhaaseen kaveriin sisäiseen perfektionistiin sattuu. Toinen voi antautua avullesi ja kysyä neuvoa kahden sekunnin kuluttua. Mutta heti kun hän kysyi neuvoasi ensiksi, kaverin vastaanotin on viritetty paljon paremmille taajuuksille.

Väitän, että syystäkin perfektionismiin taipuvaista henkilöä kutsutaan perfektionistiksi. Siitä voi tehdä oman johtopäätöksensä, kuinka kaunista ja hyvää tuottava sen sanan loppuosa on. Tämä onkin ihan toinen tarina, toinen kirjoitus…

Sano itsellesi päivänselvät asiat ääneen muille

Tämä perusta toimii jokapäiväisessä kommunikoinnissa ja tilanteessa. Meille suomalaisessa kulttuurissa on vain tiukkaan istutettu, että turha höpöttäminen pois. Jos käyt kierroksilla, stressaa ja olet aivan jumalattoman v*ttuuntunut… Jokaista helpottaa, kun sanot sen ääneen. Minä olen aivan todella vihainen, mutta en kenellekkään teistä. Kun se on sanottu, jotakuta saattaa vaikka kiinnostaakin, että miksi. Saatte yhdessä valita, jutteletteko siitä vai ette. Mutta toiselta häviää huoli siitä, että suuttuikohan hän, kun en tervehtinyt häntä tietyllä tavalla, kun hän tuli.

Joskus on itsestäänselvää, että kuulit mitä toinen sinulle sanoi. Jos sanoitat kuulemasi takaisin puhujalle, toinen tuntee tulleensa kuulluksi. Ei huono, vai mitä? Kaikkia helpottaa myös, kun puhut rehellisesti. Et vitvo etkä vatvo tekemistä vaan sanot, ettei tämä ole arvojesi mukaista/sinulle tärkeää/minua pelottaa tehdä se. On nolompaa jäädä kiinni siitä, että yrittää ohjata tilannetta omasta mielestään viekkaasti, vaikka koko muu porukka näkee ketunhäntäsi.

Ei ole noloa olla heikko. On ihailtavaa olla tarpeeksi vahva myöntääkseen, että on jossain asiassa heikko.

Taistelun voi hävitä vaikka sodan voittaisikin

Aika on pahin vihollisemme. Huomaan monesti, kuinka olemme malttamattomia ja asiat pitäisi saada kuntoon heti. Oli huojentavaa, kun Westerlundin Erkka muistutti, että hienojen ja isojen asioiden tekemiseen pitää sitoutua noin 7-25 vuodeksi.

Valmentajana minulla oli monta tilannetta, jossa jouduin punnitsemaan kahden asian välillä, että kumpi on tärkeämpää. Välitön menestysodotus vai syntyvä luottamus? Toiminko tässä tilanteessa niin, että valitsen ratkaisun A, jossa meillä on isompi onnistumisprosentti juuri nyt, juuri tänään. Vai ratkaisun B, jossa osoitan luottamukseni toisenlaiseen ratkaisuun, jota voidaan tarvita jos joku tärkeä pelaaja loukkaantuu tai joku saa paikan ratkaista ottelun odottamattomassa paikassa, odottamattomalla tavalla.

Lose the battle to win the war

Sun Tzumainen sotaviisaus

Maksamme monesta asiasta hintaa. Raha on halpaa, sillä usein kalleinta on tunnehinta. Seuraat intohimoasi ja maksat siitä viettämällä vähemmän aikaa läheistesi kanssa. Nämäkin tilanteet vaativat tilannetaitoa ja ”sodan” voittamista. Yksittäisistä taisteluista voi luopua, jos matka on mahtava ja lopussa voit seistä päätöksesi takana. Monesta asiasta tulee todella rumaa, kun niihin yritetää väkipakolla sotkea raha, menestys ja intohimoinen tekeminen.

Maailma tottelee tekemistä, enemmän kuin ideointia, ajattelua ja puhumista. Rahan ja menestyksen haaliminen ilman intohimoa… Tekisitkö joka tapauksessa?

Oletko oikeassa taistelussa, mutta väärässä sodassa?

Vastaa, kun sinulta kysytään

Jos joku tilanteiden pelastaja pitäisi nostaa esille, niin tässä olen mielestäni aika lähellä maalia.

Meillä ihmisapinoilla on taipumus tunkea omaa ajatteluamme joka paikkaan. Kun ystäväsi kysyy ”ojentaisitko minulle maitoa?” alat pelata aivan väärää peliä saivartelemalla hänelle hänen kauramaitovegetarismistaan ja sen ”ilmeisestä loppumisesta”.

Tässä maitoa-ojentamaton-pöljä oletti hölmöjä asioita (miettimättä, mitä hän ei tiedä) eikä (kaikki maailman kirosanat) suorittanut sitä perustehtävää eli pyyntöä, mikä hänelle esitettiin. Toisesta tuntuu siltä, ettei häntä a) kuunneltu ja b) arvostettu sen vertaa, että kun suun avasi, niin jotain voisi tapahtua silkasta ystävällisyydestä. People like us do things like this. Tai tässä tilanteessa jatkossa toivottavasti ei näin!

Vetäisin tähän väliin pari henkosta, meinaan nostaa kierroksia tällainen tuplahölmöily.

Luovu turhasta uteliaisuudesta ja toimi silkasta palvelunhalusta. On todella ikävä pilata yllätys työntämällä oma räkäinen nenä joka paikkaan. Erikoiskahvi vaahdotetulla maidolla maistuu paremmalta, kun selviää, että se maito olikin tarkoitettu sinulle eikä hänelle.

Vastaa, kun kysytään tilanteen vaatimalla tavalla. Ja jos et saa pidettyä uteliasta mieltäsi kurissa tai tuntuu kiusalliselta olla hiljaa, niin kysy vasta sitten. Miksi-kysymys on paha, mutta muillakin kysymysmuodoilla saa vahinkoa aikaan. Parasta olisi silloin tällöin kestää hetki hiljaisuutta.

Lopuksi

Ehkä paras tilanneninjan taito kuitenkin on hoitaa tilanteita vaivaamatta muita, nostamatta meteliä ja piileskellen sopivasti varjoissa.

Kun voit valita, kokeile vaivata muita sopivasti, toimia avoimesti ja osoita selvästi, mihin olet pyrkimässä.

Kuuntele ensin, kysy jos et ymmärrä ja katso sekä kokeile sen jälkeen uudestaan.

____________________________________________________________________

Jos kirjoitukseni herättää ajatuksia, ideoita tai palautetta – otan sitä ilomielin vastaan alhaalla kommenttikentässä tai sähköpostilla osoitteeseen opivaurastuopeta@gmail.com tai Instagramissa @KejoEsa.

Kaikkea hyvää sinulle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: