Mikä on mukin tärkein juttu?

Kahvako? Vai materiaalit?

Olen lukenut tämän vertauskuvan ensi kertaa jääkiekkovalmentaja Alpo Suhoselta kirjasta Valmentaja ja Filosofi. Vastaushan Alpolla oli tähän asiaan….

Se reikä siinä mukin keskellä. Tyhjä tila, johon neste voi jäädä eikä valu pöydille ja lattialle. Ilman tätä tyhjää tilaa, muki olisi käyttökelvoton sille odotettuun tarkoitukseen.

Ensimmäisellä kerralla asiaa pohtiessani tämä vaikutti vain hauskalta sanaleikiltä tai arvoitukselta. Kun siihen palasi muissa asioissa ja kehittyneemmällä otteella, tällaisia ei-itsestäänselvyyksiähän on jatkuvasti ympärillämme.

Musiikissa tauko voi olla soitettua ääntä tärkeämpi.

Ideat usein syntyvät tylsyydessä.

Joskus on parempi olla tekemättä mitään, kuin tehdä vaan, koska voisi tehdä jotain.

Urheilija kehittyy levossa, eikä koko aikaa treenaamalla kellon ympäri päivittäin.

Samppanja maistuu ihan yhtä arkiselta kuin vesi, joka päivä juotuna.

Vaikeaa on vain löytää, mikä on se yksinkertaisuuden taika, joka on välttämätöntä haluttuun lopputulokseen. Näitä yksinkertaisuuksia etsitään toisinaan self-help kirjoista, zen-ajatuksista ja muista hengellisistä lähteistä. Pareton periaatteen mukaan 20 prosenttia työstä tuottaa 80 prosenttia lopputuloksesta. 10 työntekijästä 2 tekee suurimman osan työstä. 10 Suomen rikkaimmasta 2 on muita selvästi rikkaampia ja niin edelleen. Joku voisi vetää tästä johtopäätöksen, että yksinkertaisia perusasioita palvomalla voisi päästä pitkällekin.

Keskittymällä kahteen tärkeimpään askareeseen kymmenestä, voi onnistua tekemään tärkeimmät asiat hyvin lopputuloksen kannalta.

Mutta kuinka? Multitaskaaminen on kuulemma nykyajan taito ja Fear Of Missing Out – FOMO – valtaa mielen, jos Ilmeri-Jalmarin kanin nimipäivät jäävät välistä. Putte Possun nimipäivälaulu alkaa soida heti päässä, jos et päässyt paikalla. Meillä kaikilla oli niin muukaavaa, voi kunpa oisit saanut olla…

Siihen päälle vielä superjohtajien nukkuminen 7 minuutin ja 24 sekunnin pätkissä. Aamutreeni klo 3.42 ja kirja per viikko lukemista samalla, kun siivoaa liian ison kotinsa ja tekee kaikki lumityöt yksin. Illalla tarkistetaan, että onko tilillä nyt montako euroa enemmän kuin viime kuussa. Ja muistellaan, kuinka ikävää se oli, kun ei kerennyt tehdä yhtenä päivänä töihin eväitä ja joutui syömään siinä kaupungin suosituimmassa italialaisessa lounasravintolassa. Koskaan ei ole niin hyvää pastaa syönyt. Ja siitä piti maksaa ihan 9 euroa!

Hieman terävästi kirjoittelin tuon, mutta menkööt tämän kerran. Nämä on monesti olleet niitä omiakin ajatuksia, jonka päälle tulee vielä itsensä soimaaminen. Sen hetken tärkein asia on joskus piilossa. Joskus jopa hidden on sight. Esillä piilossa.

Miten tällaisia asioita voi tunnistaa?

Michael Phelps on yksi innostavimmista urheilijoista, jonka omaelämänkerran olen lukenut. Hän kuvailee itseään veijariksi, joka silloin tällöin saattoi haahuilla ja unohtaa, mikä on tärkeintä. Yksi hänen käytetyimmistä vinkeistään urheilijoilla on Play The Tape -metodi. Ennen nukkumaanmenoa, herätessään ja monessa muussa välissä hän katsoi mielessään nauhan, jossa hän ui täydellisen uintisuorituksen alusta loppuun. Useiden toistojen jälkeen hänen valmentajansa huusi hänelle ennen kisaa play the tape! Ja tämä aktivoikin sitten uintikoneen, joka voitti ihan vain muutaman olympiamitalin.

Arkisin, jokapäiväisissä valinnoissa Phelps käytti toista metodia. Akronyymiä. WIN.

What (is)
Important
Now?

Mikä on tärkeää juuri nyt? Hyvä kysymys itselle, kun olet avaamassa puhelimen lukitusta/Instagramia/PlayStationia klo 21.45, etkä ole vielä käynyt edes suihkussa saati syönyt iltapalaa. Oishan se niin kivaa... Just joo. Varmasti.

Ennen jokaista valintaa, josta Phelps ei ollut varma, hän pysähtyi kysymään itseltään tuon asian? Mielellä on taipumus vastata, kun heittää kysymyksen ilmoille. Ja tauko voi estää huonojen tapojen automaattiohjauksella käynnistymisen. Tulokset ovat melko kiistattomia Phelpsin kohdalla.

Toimisiko tämä sinulla? Todennäköisesti. Et ole läheskään niin poikkeuksellinen kuin ajattelet, että juttusi tulee olla todella ”erikoisia”. Et todennäköisesti pärjää esimerkiksi alle 8 tunnin unilla. Tutkimuksellisesti tällaisia ihmisiä on jotain 1-8 prosentin luokkaa kaikista ihmisistä.

Mutta kun minä…

Niin. Teet yleensä sen mikä on kivaa tai mihin olet tottunut.

Jos opit pyytämään, tulet löytämään tärkeitä asioita ja tulet onnistumaan niissä varmemmin.

Pyytäminen voi olla joskus todella vaikeaa. Voit joutua pyytäämään apua. Voit joskus joutua pyytäämään toisenlaista apua ihmiseltä, joka haluaa auttaa, mutta oikeastaan uhkaa pilata koko homman sinun kantiltasi. Hän yrittää auttaa, sinä suutut. Molemmat pitää toisiaan idiootteina. Hyvä lopputulos, heh?

Joskus voit joutua pyytämään asioita niin, että pelkäät menettää kasvosi. Pyytää apua ilmaiseksi, mistä toinen yleensä kysyy maksun. Ehkäpä putkiasentaja kaverillesi voisit maksaakin täyden hinnan hänen oman yrityksensä tekemästä työstä. Ja enemmänkin. Mutta jos haluat kehittyä jossain asiassa, uskalla pyytää parhailta tekijöiltä apua. Maksa sitten myöhemmin korkojen kera tai lupaa pistää hyvä kiertoon. Jos vahdit tai vaadit aina yhteismitallisesti takaisin hetkellä X… Jää moni asia tekemättä ja arki yksinäiseksi.

Palveleminen unohtuu.

Palatakseni siihen urheilijoiden lepäämiseen… Voisit ottaa mallia siitäkin, vaikket urheilisikaan kilpaa.

Melina Näätänen (os. Niemi) sanoi Mentaalipallon IG-livessä hyvin:

Ole ensin tekemättä mitään ja lepää sitten päälle.

Melina Näätänen

Muki ei ole kaunis, jos sen tyhjä tila keskellä ei ole valettu kauniisti tyhjäksi. Mieti, jos puoli mukia olisikin ummessa? Tai mukin sisäpinnoissa olisi epätasaisia kumpuja. Saattaisi muki jäädä käyttämättä.

Tähän vertaukseen jätän blogini, Mentaalipallottelun ja muut työt joulutauolle. Jotta leponi olisi täydellinen, ei ajastettuja blogeja, videoita tai muutakaan tule. Parit joulun ja uudenvuoden toivottelut, muttei muuta sen kummempaa.

Lepäähän sinäkin, oli joulu tai ei.

Teet sitä todennäköisesti liian vähän.

Jos olet niin tunnollinen, että jaksoit tänne asti lukea siis… 🙂

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2021!

Jos kirjoitukseni herättää ajatuksia, ideoita tai palautetta – otan sitä ilomielin vastaan alhaalla kommenttikentässä tai sähköpostilla osoitteeseen opivaurastuopeta@gmail.com tai Instagramissa @KejoEsa.

Kaikkea hyvää sinulle.

One thought on “Mikä on mukin tärkein juttu?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: