Elämäsi sopimukset

Elämä koostuu sopimuksista. Sopimusosapuolia on monia.

Sopimuksia itsesi kanssa.

Muiden ihmisten kanssa.

Työnantajan kanssa.

Läheistesi kanssa.

Siinäpä tärkeimpiä mainitakseni. Osa sopimuksista on päätöksiä otatko vai jätätkö. Valmiiksi neuvoteltuja sinulle. Osan joudut itse neuvottelemaan itse alusta loppuun. Toiset voit neuvotella uudestaan. Toisissa voit valita vain tutun helvetin ja tuntemattoman taivaan kanssa. Eikä se taivaskaan aina varma ole, sille on vain suurempi odotusarvo tuntemattomassa.

Parempi tuttu helvetti kuin tuntematon taivas.

Ilmeisen suomalainen sananlasku

Kuten kaikki perheet, niin meidänkin perhe on outo. Tai normaali. Mutta kuitenkin, isä ja äiti opetti hyvin varhain tekemään sopimuksia. Yleensä kaavalla ”jos haluat jotakin, suoritat nämä kotityöt ja voit ansaita extraa näillä töillä”. Teimme yhdessä mainosjakelua, jotta oppisimme tekemään työtä. Velkasopimuksia. Kaikenlaisia sopimuksia. Se oli hyvä pohja ponnistaa maailmalle.

Ensimmäiset omat sopimukset olivat työ- tai pelaajasopimuksia. Nuorena neuvottelu ei ole kovin helppoa. Neuvotteluissa on hyötyä aikaisemmista kokemuksista, kokemuksista neuvottelutilanteista sopimusosapuolen kanssa ja siitä, että ymmärtää parhaan mahdollisen vaihtoehdon solmitulle sopimukselle (BATNA). Eli vaihtoehdon, jos sopimusta ei sillä kättelyllä synny. Oli suorastaan kurjaa neuvotella, jos ei ollut vaihtoehtoa pelata toisessa seurassa tai tiesi, ettei halua olla kokonaan pelaamatta. Ein sanominen ei ollut vaihtoehtona. Kaikki edut oli siis vastapuolella. Ajattelin, että joku suuttuu, jos vaadin tarvitsemani. Omia voimia voi venyttää Jeesuksen leivän logiikalla monessa asiassa. Mutta nämä sitoumukset kannattaa itse valita. Sopia.

Tein huonoja sopimuksia. Suullisia sopimuksia, jonka ehdot muuttuivat. Täytin odotuksia, kun olisi pitänyt täyttää annetut lupaukset. Itselleni, läheisilleni ja arvoilleni. Kantapää opetti kiinnostumaan. Ja näin kiinnostuin neuvottelemisesta. Panttivankineuvottelut, pankkineuvottelut, sopimusneuvottelut… Aloin nähdä sopimuksia oikeastaan vähän kaikkialla. Hyviä kirjoja aiheesta ovat Getting to Yes, Happy-Happy ja Never Split The Difference. Suomeksi mestari Juhana Torkki on kirjoittanut Uusi neuvotteluvalta -kirjan yhdessä Sami Miettisen kanssa. Samilla on mielenkiintoinen #neuvottelija -podcast myös aiheesta ja aiheen ympäriltä. Helena Åhman, sinun kirjasi luen myöhemmin.

Kun solmitaan vapaa-ajan sopimuksia, kuulee usein sanottavan, että perheen kanssa pitää neuvotella asiasta. Se onkin hyvä taito. Kompromissi on ratkaisu, missä kaikkia ärsyttää yhtä paljon. Tässä sopimusaiheessakin pääsisin taas mieliaiheeseeni – miljoonalle asialle ei, jotta voit sanoa intohimoisesti kyllä. Sopimuksien paljous tuottaa tuskaa. Elämä onkin buddhalaisten oppien mukaan kärsimystä. Pakoon et pääse. Pääset vain valitsemaan vankilasi. Sitoumuksesi.

Kompromissi on ratkaisu, jossa kaikkia ärsyttää yhtä paljon

Toinen suomalainen, joskin savolaisvivahteinen kansanviisaus

Monen sopimuksen tekeminen voi jäädä puolitiehen, kun et päässyt oikeaan pöytään neuvottelemaan asiasta. Joskus pääseminen oikeaan pöytään voi olla vaikeaa. Monivuotinen työ. One simple step towards this is.. Opettele kysymään. Pyytämään.

Voinko tulla?
Olisiko mahdollista?
Miltä kuulostaisi?
Toivon sinulta tätä…
Odotan, että teet tämän.

Sinua kohdellaan, niin kuin neuvottelet muiden kanssa tapahtuvan. Voit aina ilmaista, että älä enään koskaan tee minulle tällä tavalla. Vaikka asia toistuisi, olet ilmaissut kantasi. Kulttuuri muuttuu hitaasti. Urheilujoukkueissa noin kymmenessä vuodessa.

Sinä myös vastaat suurimmasta osasta sopimuksistasi. Kaikissa huonoissa sopimuksissasi on yksi yhteinen tekijä. Sinä itse. Huomaan usein ikävän periaatteen ihmisissä. Usein ajatellaan, että jotkut asiat ”on sovittu” jonkun ulkopuolisen tahon kanssa. Ulkoistetaan oma terveydenhoito vaikkapa työpaikalle tai liikunta ”liikuntasuosituksille”. Esimerkiksi!

Istuminen on aiheuttanut tämän! Istun töissä! Työpaikan pitää maksaa sairauskulut!
Entä jos ei maksa? Työedut ovat asemaasi varten. Ei sinua varten. Työetujen tarkoitus on pitää sinut töissä. Jos et pysty siihen, otetaan uusi tilalle.

Terveytesi tarkoitus on pitää sinut rakastamassa ja palvelemassa lähimmäisiäsi. Siitä et voi sopia työnantajasi kanssa. Sovi se itsesi kanssa.

Amerikkalaiset työsopimukset ovat vielä ihan oma lukunsa. Sopimuksien takana voi olla salattuja tarkoituksia. Kun lyödään koko perheen sairausvakuutukset kiinni työpaikkaasi, saattaa yrittäjäksi lähtemisen kynnys nousta aikalailla. Työpaikalla saat syödä ilmaiseksi? Pysyt vastalahjaksi pitempään töissä. Mutta toisaalta myös työtyytyväisempänä!

Paljon erilaisia lahjuksia voi tulla vastaan. Nudgeja. Meidän astianpesukone tarjoaa joka kerta ohjelmaa 4. Eco-ohjelmaa. Tämä on kiva pikku tönäisy. Mutta entäs ne diilit, joissa tilaamalla vielä kolme sinulle ei niin tarpeellista tavaraa saat ilmaiset postikulut?

En tiedä sinusta, mutta itse en halua tehdä jotakin, koska saan X, Y ja Z. Haluan sopia tekeväni asioita, jotka tekisin kaikesta huolimatta. Voisin tehdä vaikka ilmaiseksi. Silkasta palvelemisen ilosta.

Joskus teemme sopimuksia, vaikka emme niin oikeastaan ajattele. Yksi pohdintojeni aiheista on eläkemaksut ja erityisesti yrittäjien YEL-maksu. Kohta saattaa jotakuta suututtaa, mutta muista. Minäkin kehityn jatkuvasti. Asia ei välttämättä ole näin ollut 1940-luvulla tai 2040-luvulla tule olemaan myöskään. Ja huomenna saatan olla eri mieltä. Ja itseasiassa. Minä kirjoitan, miltä minusta asia tuntuu. Muista tämä. Kolme totuutta. Minun, sinun ja se oikea.

Eläkemaksut teoretisoin itselleni niin, että se on sopimus, jossa ulkoistan vanhuuden turvani ulkopuoliselle. Joku muu sijoittaa rahani, jotka annan hänen vastuulleen. Jos kuvitellaan, että olisin niin varma itsestäni (tai kestäisin sen riskit), että voisin sijoittaa rahani itse, se varmaan kannattaisi minun tehdä? Tätä valintaa ei voi tehdä jos on työntekijä, mutta yrittäjänä se on käytännössä mahdollista. Voisin maksaa minimi-YELiä ja turvata eläketurvaani muilla tavoilla. Eläkemaksuissa, sijoitusvakuutuksissa ynm. vakuutus-sanan sisältävissä ratkaisuissa on se neuvotteluehto, että perikuntasi ei saa rahojasi täydessä mitassaan takaisin, vaan sopimusehtojen mukaisesti. Voit säästää näillä ehdoilla vain itsellesi. Jos kupsahdat vuotta ennen eläkettä niin… Tiedät kyllä.

Yleensä nämä ehdot eivät ole yhtä suotuisat kuin henkilökohtaisesti muodostetussa eläketurvassa. Oli se sitten asuntoja, sijoituksia tai metsää.

Miksi täysin päinvastainen voisi olla totta?

Aivan kelvollinen elämänviisaus Saku Tuomiselta opittuna

Olen aina ollut kovin mustavalkoinen. Saku Tuomisen kirjasta Kaikki on hyvin, riippumatta siitä miten kaikki on opin, että joskus harmaan sävyt voit löytää tutkimalla, miksi täysin päinvastainen väite voisi olla totta. Miksi ei missään nimessä kannattaisi maksaa itselleen minimi-YELiä? Mähkän Merja vastasi tähän hyvin. Ensireaktioni hänestä aikaisemmin oli, etten jostain syystä pitänyt hänestä. En tiedä miksi. Onneksi olen sen verran kasvanut, että en enää näistä ensireaktioista välitä. Ne on niin monta kertaa menneet ihan päin mehtää, että en enää halua edes huomioida asiaa. Tai jaksan odottaa kauemmin ja antaa ihmiselle oikean mahdollisuuden. Hyvä taito opettajalle lasten kanssa.

Kuitenkin vähän suutahdin, kun tässä kirjoituksessa puhuttiin ”aloittelijoista”, jotka huutelevat toteuttavansa minimi-YELiä ja tekevänsä eläkaturvansa itse. Ei ainakaan saanut pitämään lisää. Noh. Onko minulla sopimus jonkun kanssa, että otan itselleni määritteeksi jonkun toisen antaman kuvauksen? Onko minun ajateltava, että tässä puhutaan juurikin minusta yksilönä? Onko kaikki kovin henkilökohtaista?

Ei kannata vastata tuleen tulella. Palokunta on päätynyt käyttämään vettä vastaavassa tilanteessa.

Jari Sarasvuo

Olen ihan kuten muutkin human earthlingit. Negatiiviset tunteet sekoittuvat ja joskus ensireaktioni takana on kateus. Jonka voi kääntää hyväksikin. Englanniksihan on sekä hyvää kateutta (envy) että pahaa kateutta (jealousy). Kun tarkemmin katsoo, niin joku voi olla aika lähellä totuutta, vaikka kärjistellenkin. Sanojen takana tässäkin tilanteessa vaikuttaa olevan mahtava äiti, upea motivaattori monelle ja ihminen, jolle toivon kaikkea hyvää. Ja Merjakin sen sanoi, tämä diili pitää miettiä jokaiselle erikseen! Usein yhteistyöllä saatat saada paljon enemmän, kuin puskemalla itse yksin.

Nyt tuli aika isokin rönsy! Toivottavasti oli hyvä rönsy. Mennäänpä takaisin.

Työnantaja voi olla elämäsi tärkein kumppani perheesi jälkeen. Minä ajattelen asiaa kovin nuorekkaasti. Olenhan kirjoitushetkellä parikymppinen, kovin turvallisen elämän elänyt vain itsestään vastuussa oleva koijari. Olen joutunut käymään sopimuskauppaa työnantajien kanssa vain ajasta ja rahasta. En koskaan perheen turvasta, lasten harrastuksista tai muustakaan. En ole vanhempi kenellekään. Yritän parhaani huomioida sen, kun puhun tästä. Mutta silti pidän tiukan linjan tästä:

Kuulin joskus ohimennen neuvon opettajan ammatista, että hyvähän ammatti se on. Jos ei töitä satu löytymään, niin aina voi ”vähän tutkiskella jotakin” yliopistolla.

Sellaista sopimusta en pysty itseni kanssa tekemään. Antaa työnantajalla aikaani, jonka käytän vähän tutkiskellen jotakin sinne päin. Jos sinulla on tämänkaltainen sopimus työnantajasi kanssa, niin suosittelen miettimään vaihtoehtoja.

Kahdeksan tuntia päivässä tehden vähän jotakin on aika paljon.

Elämä kun on niin lyhyt.

Kannattaa tanssia, vielä kun musiikki soi.

Jos kirjoitukseni herättää ajatuksia, ideoita tai palautetta – otan sitä ilomielin vastaan alhaalla kommenttikentässä tai sähköpostilla osoitteeseen opivaurastuopeta@gmail.com tai Instagramissa @KejoEsa.

Kaikkea hyvää sinulle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: