Vuokranantajan CV

Viime viikolla blogissani käsittelin meidän ensimmäistä ostettua asuntosijoituskohdetta. Nyt, kun OstanAsuntoja-podcastin ykkös- ja kakkososa on ulkona, niin ajattelin esitellä vielä kirjoittaen sitä työtä sen taustalle, että uskaltaa kauppakirjaan nimet rustata.

Ei. En paikkaile sitä, että noin miljoona asiaa jää haastattelussa sanomatta. Kirjavinkkejä varastoon, ”elämänviisauksia” heittämättä ja niin edelleen. Tai vähän ehkä paikkailen. Mutta niinhän se menee. Hölmöähän se olisi, jos ei kasvua tulisi tuollaisenkin haastattelusession jälkeen vaan lamppu himmenisi. Parhaat sanat tuli suusta ulos siihen hetkeen. Kaikkihan me keksitään vielä paremmat sanat noin kaksi tuntia sen jälkeen, kun tilanne olikin jo ohi.

Se on vähän tylsääkin, jos onnistuu täydellisen pureskeltua tekstiä heittämään ulos ja kaiken kerralla. Pienissä osissa sopivan sakeaa settiä. Tosin en näin itse ajatellut kyllä haastattelun jälkeen. Kukaan ei ois mun kaveri, jos samoilla sanoilla soimaisin heitä kuin itseäni välillä. Kehityksen paikka — minullekin.

Ja seuraavalla kerralla en sano ääretön-sanaa kertaakaan. Piste.

Mennään kuitenkin niin kauaksi, kuin vuoteen 2019. Heh, riippuen milloin tätä luet. Alustan ensin prosessia, joka johti otsikon mukaiseen Asuntosijoittajan CVseen. Voit hyvin siirtyä suoraan kappaleen loppuun ja ladata tai katsoa, mitä saimme lopputuloksena parille A4 tiivistettyä projektimme luonnetta.

Olin hurahtanut täysin asuntosijoittamiseen ja yritin imeä kaiken saatavilla olevan tiedon aiheesta. Luin Sijoitusoven henkilökuvia asuntosijoittajista, Asuntosalkunrakentajan artikkeleita, Osta, Vuokraa, Vaurastu-kirjan, Petri Roinisen Asunto – Elämäsi tärkein sijoitus-kirjan ja Suomen Vuokranantajien oppimateriaaleja 10 euron loppuvuoden jäsenmaksulla. Suurimman osan näistä luin Pohjois-Italiassa Tampereen kokoisessa Padovan kaupungissa asunnon lattialla. Piäkirkon kuppeessa neljännessä kerroksessa, ei hissiä ja juomavesi oli kannettava ylös irtopulloissa. Olin kunnossa vaikka pizzaa syötiin joka toinen päivä.

Minä luen yleensä kahdesta syystä. Joko innostun jopa liikaakin tai haluan etsiä jotakin. Kilpailuetua, väylää, ideaa, ajatusta tai muuta. Yrittämisenkin pohjana voi olla yleensä kaksi seikkaa. Joko keksit ja uskot johonkin, mihin muut ei usko. Tai etsit jotakin, minkä voisit tehdä paremmin kuin muut. Esimerkkejä tässä.

AirBnB? Väitteenä – Ihmiset menevät mielummin majoittumaan toisen ihmisen luo / omistamaan asuntoon kuin hotelliin, jos hinta on sopiva
Uber? Väitteenä – Ihmiset ostavat mielummin kyydin tuntemattomalta ahkeroijalta kuin virallisesta taksista, jos hinta on sopiva
Apple? Väitteenä – Ihmiset ostavat mielummin suljetun järjestelmän laitteen, jota ei käyttäjä voi muokata, jos sen toteutus on kaunis, briljantti ja käyttäjäystävällinen

Siksi kursseille ja luennoille meneminen kannattaa, vaikka se joskus jotain maksaisi. Yksikin idea voi olla miljoonan arvoinen. Ja aina ei tarvita edes uutta ideaa, joskus rohkaisukin riittää.

Yksikin idea voi olla miljoonan arvoinen.

Monesta suunnasta kuultuna.

Olin hyvin nopeasti innostunut, että tätä minä tulen tekemään. Joskus ja jollain tavalla. Kun valmistaudun hyvin, olen valmis kun aikani koittaa. Kun projektimme mahdollisuus alkoi selvitä, rupesimme keskenämme muotoilemaan erilaisia mahdollisia malleja tehdä asuntosijoittamista perheenä. Hyviä kysymyksiä oli miten, missä, kenelle ja kenen kanssa.

Porukassa tehdessä on hyvä seikka ottaa huomioon elämänkokemus, josta viimeksikin jo kirjoitin. Meillä on sitä 184 vuotta käytössä. Erilaisia kokemuksia vuokranantajista, kauhutarinoita, remontteja ja isännöintiä. Esimerkiksi omassa ensimmäisessä vuokra-asunnossani yläkerran naapuri soitti isännöitsijälle ja meuhkasi jatkuvasti jostain tekemästämme. Paiskattiin kerran kättä ja tutustuttiin. Autoimme toisiamme eri tilanteissa. Lopuksi molempia harmitti, kun piti muuttaa pois.

Peilasimme näitä kokemuksia ja muiden kokemuksia muodostaaksemme oman näköistä vuokranantajuutta. Äitille on tärkeää, että asunnossa on parveke. Isä haluaa nostaa asunnon arvoa remontoimalla. Vera miettii paljon materiaaleja, värejä ja pohjaratkaisua. Minä ja Vesa mietimme sijaintia ja järkevyyttä. Ja kaikki pitävät siitä, että lemmikkit kuuuvat perheeseen ja meidän asuntotarjontaamme.

miten, missä, kenelle ja kenen kanssa.

Asuntosijoittajan peruskysymykset

Alkuunhan ideat meinasivat olla melko villejä. Kolmioita, AirBnBtä, Huutokaupat.comin kohteita, Siilinjärveltä tai Nilsiästä! Siinä huomasi nopeasti, että hyvä on alkuun vähän tutustua ja pohtia, mitä mahdollisuuksia on. Mutta jossain kohtaa asia kannattaa rajata ja yksinkertaistaa. Olen siitä vähän kummallinen tyyppi, etten pidä esimerkiksi siitä, että joku soittaa minulle. Puhelin on isäntä, jonka avulla kuka tahansa saa keskeyttää ihmisen milloin tahansa. Samanlaista keskeytystä voi olla jos sinulta pyydetään jotakin, mihin joudut sanomaan ei. Itse koen sen niin, etten ole tarpeeksi selkeästi osannut antaa rajojani. Jotta voit sanoa intohimoisesti kyllä, sinun tulee osata sanoa monelle asialle ei. Tässä asiassa ikäviä keskeytyksiä tulee, jos jokaista tarjolla olevaa asuntoa pitäisi tutkia ja avata perinpohjin, että toimiiko tämä.

Rajoittamalla asuntojen koot, alueet ja kriteerit saimme työrauhaa toteuttaa omaa työtämme ja alkuperäistä tarkoitusta. Kun muutaman kerran käy turhaan näytöllä, oppii arvostamaan hyvää rajausta. Jos rajaus on kovin löyhä, sanotaanko vaikka puolet Kuopion alueista, tulee helposti tutkimista paljon. Ja jos annat tällaisen rajauksen ilmi, sitä voi ystävät ja välittäjät koittaa vähän venyttää, että ettekö voisi ostaa täältä Saarijärveltä tämän pois? Ei voida.

Tässä asiassa auttaa myös erilaiset työkalut. Käytän Sijoitusasunnot.comin vuokratuottolaskuria, remonttikustannusarvioita ja pintaremontointiin kaavoja, jotka auttavat laskemaan todellisia kuluja, joita remonteista koituu. Esimerkiksi remontti lattiasta kattoon on noin 320 euroa per neliö. Ilman kaappien vaihtoa 307 euroa per neliö ja niin edelleen. Korostan, että nämä eivät ole sijoitusneuvontaa. Loppupeleissä olet itse vastuussa omista laskelmistasi. Siksi lasken korot aina stressitestattuna parilla prosentilla yli ja pyöristän kaiken ylöspäin. En ikinä alaspäin.

Kenelle -kysymyksen ratkaisimme tarjoamalla asuntoja niin lemmikkien kanssa muuttaville kuin muillekin asunnonetsijöille. Muissa kriteereissä noudatamme hyvin tavallisia linjauksia — luottotiedot tarkistetaan, kaveri- ja tuttavasuhteita ei sotketa ja hyväntekeväisyyttä tehdään omasta halusta, ei asiakkaan tarpeesta käsin. Vuokravakuutta kaksi kuukautta. Tästä aiheesta on erittäin hyviä kirjoituksia niin OstanAsuntoja-blogissa kuin kaikilla muillakin asuntosijoitusaiheisilla sivustoilla. Se onkin kovin keskeinen kysymys.

Kenen kanssa? Perheen kesken. Yksin ei kaikkea kuitenkaan pysty tekemään. Tarvitaan lainaa, ulkopuolisia tekijöitä ja tavarantoimittajia. Heti alusta lähtien halusimme tehdä yhteistyökumppaneille selväksi, että nyt etsitään pitempiaikaisia kumppaneita. Keittiöfirmalle, rakennusfirmalle ja pankille. On huojentavaa tietää, että jos kylppäriremontti tarvitaan, niin se hoituu hyvällä lopputuloksella, kun soitan tähän numeroon. Tällä hetkellä kaksi firmaa ovat ansainneet luottamuksemme ja hintaehdot tyydyttävät molempia. Aika ajoin sopimuksia kannattaa neuvotella uudestaan ja pankki voi pistää rahahanat kiinni. Sitäpä varten seuraava paperikin on.

If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough.

Albert Einstein

Hughesin Sanna iski samaan asiaan kiinni, kuin itsekin ajattelen. Oma toiminta pitäisi pystyä esittämään yksinkertaisesti, jopa tulitikkuaskiin kirjoitettuna. Ihan en siihen vielä pystynyt Vuokranantajan CVssä. Kuulin tästä CV-ajatuksesta OstanAsuntoja-podcastissa. Oma toiminta olisi hyvä tiivistää yhteen kansioon, jonka kanssa voi marssia pankkiin hakemaan lainaa. Julkaisen nyt kaksi esittelysivua omasta CVstäni. Tein sen, kun hain Sijoitusasunnot.comille töihin. Ei auennut työpaikkaa, mutta Henkka hoiti hienosti rekryn päättämisen ja antoi pari vinkkiä matkaankin.

Tässä Asuntosijoittajan CVni. Sitä saa vapaasti katsella, ottaa mallia tai muokkailla. Voit ottaa asiasta yhteyttä myös, jos haluat jotain siitä kysyä.

Vuokranantajan CV -pdf linkkinä

Jos linkki ei toimi, laita viestiä niin laitan tämän Sinulle viestinä!Hyvää isänpäivää tänään kirjoituspäivänä kaikille isille. Olen kiitollinen omasta isästäni. Olet tukenut minua aina ja voin luottaa siihen jatkossakin. Kiitos.

Jos kirjoitukseni herättää ajatuksia, ideoita tai palautetta – otan sitä ilomielin vastaan alhaalla kommenttikentässä tai sähköpostilla osoitteeseen opivaurastuopeta@gmail.com tai Instagramissa @KejoEsa.

Kaikkea hyvää sinulle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: