Kitkaa oikeassa paikassa

Tässä kirjoituksessa oli tarkoitus olla aiheena joko kitka tai raha. Taas vaihteeksi raha. Rahan puhumisessa on suomalaisuudessa niin paljon kitkaa (heh), että mennään tällä toisella tällä kertaa. Ajankohtainenkin kun on.

Muista, että uusien lakien mukaan voit saada sakon marraskuussa kesärenkaista, jos setä sininen on sitä mieltä pysäyttäessä, että talvirenkaat olla pitää jo tässä kohtaa.

Ei kuitenkaan puhuta renkaiden ja tienpinnan välisestä kirjasta koko blogia, vaan kitkasta ylipäätään elämässä. Se ei olekaan ihan yksiselitteinen asia.

Onhan se mukavaa, kun elämä soljuu kitkattomasti eteenpäin. Aamupalalla samaa puuroa kuin eilen, marjat on jo pakkasesta otettu eilen illalla sulamaan ja raejuustoa on yksi purkki jäljellä, kun avattu loppuu. Ensimmäisenä, kun heräät, niin katsot WatsApp-viestit ja Twitterin uutisvir…. Eikun hei. Eihän tämä olekaan enää hyvä asia tehdä kitkattomasti. Tavoissa on se huono puoli, että ne vähentävät tajunnan tasoa. Kun tapaohjattu toiminto menee päälle, toimit kuin zombi. Ajattelematta oletkin jo Twitterissä lukemassa jotakin, millä ei ole mitään tekemistä töihinlähdön- tai päivänaloittamisen-funktion kanssa. Aamupuuro saattaa maistua jopa pahemmalta, kun oikein käy hakemassa ankeutusruisketta päivän alkuun somesta.

Tavoissa kitkaa voi vähentää fiksuilla valinnoilla. Minulla ei ole näytössä yhtään sosiaalisen median sovellusta kotivalikossa. Alkuvalikossa, siis heti kun avaan puhelimen koodilla. Kaikki somen sovellukset (Twitter, IG, Facebook, Linkedin jne.) joudun avaamaan pläräämällä sovellusvalikkoa tai kirjoittamalla hakuun sovelluksen nimen. Tekee Instagramiin menemisen aika työlääksi. Tuleepa harvemmin käytä ajattelematta sielläkään.

Huonoja tapoja voi käsitellä näin. Vedäppä telkkarin johto seinästä joka kerta, kun et katso sitä. Paljon harvemmin telkkari aukeaa, jos johdon joutuu ujuttamaan paikalleen telkun takana ahtaassa tilassa. Tätä voit vielä tehostaa jättämällä kirjoja, joita haluat lukea, joka puolelle taloa. Tai hommaat Kindlen tai PocketBookin e-lukulaitteen ja kannat sitä aina mukana. Ei jää muuten yksikään PDF-tiedosto lukematta, kun niitä ei tarvitse tulostaa tai tihrustaa puhelimella. Maksan hyvin mielelläni siitä optiosta, että minulle on liikaakin hyviä kirjoja ympäri taloa, neljä padelmailaa aina valmiina peleille ja verkkokursseja jonoksi asti. Mutta en siitä, että Netflixin kanssa tulee sellainen olo, että ”pitäisi katsoa enemmän”.

Usein kuulee sanottavan, että kaikki olisi vain helpompaa, jos olisi enemmän rahaa. Väitän, että kaikki olisi helpompaa, kun käyttäisi kaikki rahansa fiksusti. Kirjoitan nyt kuitenkin yhden kappaleen verran rahasta.

Rahan kanssa kitka häviää, kun on valmis maksamaan oikeista asioista liikaa. Kun myönsin, etten juuri ymmärrä mitään välilevyn pullistuman kuntouttamisesta, menin osteopaatille. Maksoin itseni pois siitä kitkasta ja tuskasta, joka syntyi siitä, että piti arvailla mikäköhän auttaa parhaiten. Sama kävi golfvalmennuksessa. Itsensä johtamisen verkkokursseissa. Sijoittamisen opiskelussa.

Kyllähän aina lukemalla selviää johonkin asti. Mutta maailma tottelee paremmin tekemistä, kuin lukemista. Voin lukea 100 kirjaa lääketieteestä ja kirurgiasta. Sitten mennä väittelemään kirurgin kanssa. Voittaa jonkun väittelyn, vaikuttaa pätevältä.

Antaisitko silti minun leikata sinut?

Maksa niin, että ihan suututtaa niistä asioista, mitä haluat oppia mestarillisuuteen asti.

Ilmainen ei vaan wörki.

Jari Sarasvuo

Kitkaa löytyy monesta välistä. Ei juututa pelkästään tapoihin, kuten nuo edelliset asiat olivat. Jos tapojen kitka kiinnostaa — James Clear ja kirja Atomic Habits / Pura rutiinit atomeiksi.

Muutosvastarinta on kitkaa. Karkkipussin syömisen ja sinun välillä on kitkaa, jos karkkipussi on S-marketin hyllyllä, eikä kotona. Ihmisten välillä voi olla kitkaa. Käsittelemättömiä asioita, mielipiteitä tai jääräpäisyyttä. Kokeileppa joskus olla mielummin onnellinen kuin oikeassa. Jo tulee joulupöydässä istumisesta paljon mukavampaa. Ja suomen kielen rakennekin jo sen kertoo.

Minä muutin mieleni, sinä muutit mielesi, hän muuttaa mieltään..

Mielipiteen voi muuttaa vain yksilö itse. Ei ulkoa käsin, eikä aiheuttamalla kitkaa elämässä vaikkapa sortamalla tai alistamalla siihen asti, että toinen hyväksyy tahtosi. Siemenen voit istuttaa. Ja se on viisasta. Ihmisen mieli tekee nimittäin väkivallattomasti itse loput.

Mikään asia ei ole niin yksinkertainen, etteikö sitä voisi purkaa osiin ja miettiä kokonaan uudestaan.

Henrik Dettmanin ja Saska Saarikosken kirjasta Dettman ja Johtamisen taito

Minulle kitka on jotakin, mikä estää tekemästä jotakin. Vaikka se olisi tärkeää. Raha ja rahattomuus on kitkaa. Jaksaminen aiheuttaa kitkaa. Valinnat, pyynnöt ja toiveet voi aiheuttaa kitkaa. Työnantajan ja uuden palkattavan tekijän välillä voi olla kitkaa siinä, että riski työnantajalla on liian suuri palkata uusi työntekijä, koska se on kallista ilman takeita työnantajalle tuotetusta tuotosta. Miten kitkaa kannattaa käsitellä? Mitä keinoja siihen on?

1. Bundling — niputtaminen
Jos menen jonnekin päin käymään, niin usein yritän lyödä sinne ohjelmaa pitkäksi aikaa. Tai toisinpäin. Saatan yrittää lyödä pakottavia menoja Lahden seudulle, että pääsen käymään samalla sukuloimassa. Kun täältä pohjosemmasta lähtee etelämpänä käymään, niin on vaan fiksumpaa heittää pitempi reissu. Sellainen käyn ihan nopsaan-järjestely tekee helposti hommista hötkyämistä. Jos joku asia on sinulle tärkeä, se maksaa ja saakin maksaa.

Kukaan ei välitä, laitatko joukkoviestillä 10 kaverille kyselyn kuulumisista vai yksittäin. Kun sen homman saa jalalle, niin johan alkaa keskustelu luistaa. Ilman sitä viestiä olisitte edelleen turpa tukossa.

2. Framing — lavastaminen
Jos kerron, että olen ottanut oppia Wahlroosin Nallelta tai Timo Soinilta, niin samointein on ihmisiä, jotka vetävät niin tiukkaan käsijarrun päälle, että ei repimällä enää aukea. Saattavat jo tehdä nykyajan kuolemansynneistä pahimman eli unfollata Instagramissa ja Facebookissa. Lopettaa seuraamisen ja poistaa kavereista nääs.

Se johtuu siitä, että ihmisen on haastava nähdä hyvä ja paha samassa paikassa. Joskus jotkut asiat kannattaa jättää mainitsematta tai yrittää tuoda esille muuta kautta. Äiti on esimerkiksi kova sanomaan, että ”nyt ei nuo sinun filosofioinnit auta kyllä yhtään tätä tilannetta”. Ehkä auttaa, ehkä ei. Mutta itse en voi kun miettiä, millä tavalla olisin saanut viestin perille.

Ja kun sua nyt Nalle ja Timo jäi kaivelemaan niin tässä, hyvin toimii esimerkkinäkin.

Pidän Nallen mielipiteestä, että AY-liikkeet ja Suomen meno tekee työllistymisestä vaikeaa, kun et voi neuvotella itseäsi ensin firmaan sisään ja sitten vasta kokonaiselle palkalle. TESsit ja tössit tulee väliin. Itse teen mielummin vaikka ilmaiseksi, jos voisin tehdä sitä työtä muutenkin kaikesta huolimatta.

Timo Soini ei puhu koskaan sivistyssanoilla tai millään muulla jargonilla. Esimerkiksi lause, mitä hölmösti näkee heitettävän statusnostatuksena: korrelaatio ei tarkoita kausaalisuutta tarkoittaa ihan samaa kuin: Jos kaksi asiaa tapahtuu samaan aikaan, ne eivät välttämättä tapahdu toistensa takia on ihan sama asia eri sanoilla. Kun sanot jälkimmäisen, ei äiti pääse heittämään mitään filosofioinnista.

3. Jesus Bread Principle — Jeesuksen leivän periaate
Jeesuksen leivän periaatteella tarkoitan asioita, jotka eivät oikeasti lopu vaikka niitä jakaa. Esimerkiksi kiltteys, ilo, lempeys ja avuliaisuus. Näillä asioilla ei esimerkiksi kannata käydä kauppaa. Niistä tulee itselle hyvä mieli. Ilmaista sielunhoitoa.

Joskus sitä voi soveltaa myös omaan jaksamiseen. Sitä ei aina kannata tulkita excelimäisellä dikotomia lepo / teko — toisen vähentäessä jaksamispisteitä ja toisen säilyttäessä. Joskus tekemällä jotain kivaa yhdessä, voikin saada niitä jaksamispisteitä lisää. Tosielämän huijauskoodi.

Kindness is Magic

4. Overcharged underperformance — Ylilatautunut alisuoriutuminen
Teille ja minulle, perfektionistit.

Vältä täydellisten viestien kirjoittamista ja siihen pyrkimistä. 50 minuuttia ja yksi viesti on paljon köyhempää kuin 50 minuutin viestikeskustelu kirjoitusvirheineen ja tämäkin jäi sanomatta -mietteineen.

Jos odotat täydellistä ulkoilusäätä, ulkoilet paljon vähemmän kuin menemällä joka tapausksessa. Joskus kastuu ja sekin on ihan kivaa.

Täydellisiä tapahtumista tulee vasta jälkikäteen. Anna niiden tapahtua ensin.


5. Take what you get — Ota vastaan annetussa laajuudessa
Ja loppukaneetiksi se perinteinen.

Mieti, mihin voit vaikuttaa. Keskity siihen. Ei siihen, mille et voi mitään. Joskus on tehtävä mitä on tehtävä. Kuultava se, mitä toisella on kerrottavaa. Oltava teon kohteena.

Anna itse asioille omat merkitykset.

Jos kirjoitukseni herättää ajatuksia, ideoita tai palautetta – otan sitä ilomielin vastaan alhaalla kommenttikentässä tai sähköpostilla osoitteeseen opivaurastuopeta@gmail.com tai Instagramissa @KejoEsa.

Kaikkea hyvää sinulle.

One thought on “Kitkaa oikeassa paikassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: