Yrittämisestä

Kirjoitan tätä blogia Ylöjärvellä 11 euron AirBnBstä. Vanha opiskelijoiden asuntola ja soluhuone. Päähän koskee kuin halolla hakattua ja jo meinasin jättää kokonaan kirjoittamatta. Päätin nyt kirjoittaa kuitenkin. Koska kehittyminen, menestyminen ja eteenpäin meneminen on usein vain sitä, että saapuu paikalle. Tulee tekemään. Raahautuu paikalle.

80 percent of success in life is just showing up

Woody Allen

Olen pyöritellyt ajatusta yrittäjyydestä monenmoninaista kertaa sen jälkeen, kun määräaikainen työsuhteeni loppui toukokuun lopussa. Sitäkin olen miettinyt, haluanko kirjoittaa siitä, miten ensimmäinen lukukausi luokanopettajana meni. Lyhyestä virsi kaunis kuitenkin, en pitänyt siitä kovin. Oma vaikutuksensa varmasti koronalla ja uusien asioiden opettelemisella. Olen tuskaisen huono olemaan huono.

Isäni, yksi esikuvistani, oli yrittäjänä ja perustamassa sellaista firmaa kuin Handy Systems. Koulut jäi kesken Tampereen teknillisessä, kun firmaa laitettiin pystyyn opiskeluaikana. Minä muistan mainostuopit ja kahvimukit. Äiti sen ajan, kun isä oli töissä ja hän lapsien kanssa kotona. Ymmärtääkseni jotakin tekniikkaan ja teknologiaan liittyvää työtä viivakoodien kanssa Tampereella tapahtui, ennen kuin yritys myytiin jollekin isolle teknologiayritykselle Suomessa. Samoten kummisetäni on perustanut ja luonut menestyksen firman, joka teetättää erilaisia kyselytutkimuksia. Feelback.

Mutta miksi. Miksi kukaan haluaa yrittäjäksi? Miksi minä voisin sitä haluta? Olen etsinyt kysymykseen vastausta aikaisemmin mainituilta herrasmiehiltä ja vähän joka puolelta. Kaikkea sitä paljastuu. Olen tutkinut Väärää yrittämistä kasvuyrittäjä Kim Väisäsen tahdittamana. Taivasta ja helvettiä. Henkilökuvia. Tarinoita siitä, kuinka Wiklöfin Andersia sorrettiin Ålandsbankenissa. Anders uhosi vielä näyttävänsä heille. Ja näyttikin. Muttei väkivaltaisesti, kun hänen aikansa koitti. Tämän tutkimuksen hintana oli se, että nykyään joudun miettimään entistä kovemmin.

Mutta sitä, miksi haluaisin palkkatöihin?

Robert Kiyosakin kirja Rikas isä – Köyhä isä on tähänkin vaivaan yksi parhaista vaseliineista. Jokaisella lukukerralla minulle kolisee sieltä pätkä, jossa…. Niin. Siis kirjassa, joka löyhästi perustuu totuuteen, pieni poika saa talouskasvatusta kahdelta isältä. Omalta isältään, köyhältä isältä ja rikkaalta isältä, joka on hänen ystävänsä isä. Köyhä isä on kasvatusalalla töissä. Pienellä palkalla ja isolla tittelillä. Rikas isä taas jotain aivan muuta. Maailmankuvat ovat täysin erilaisia. Ja neuvot eri planeetalta.

Siinä pätkässä rikas isä selittää, miksi palkka on hirveä asia ja sen takia hän ei suostu ottamaan poikia töihin ja oppimaan maksaen palkkaa. Rikas isä opettaa, että omaan palkkaansa on helppo rakastua. Siihen turvalliseen tunteeseen, kun ensin raadat hiki hatussa ja kestät epämukavuutta saaden turvallisesti kuun lopussa palkan käteesi. Palkkapäivänä sinut maksetaan hiljaiseksi. Unohdat kaiken likaisen ja kiinnyt liikaa siihen ajatukseen, että palkka se vain napsuu tasaisesti. Et uskalla pyytää sen enempää. Vaihdat aikaasi rahaan. Perttu Pölönen kutsuu tällaista himmeliä ihmisparistoksi. Tosin huomioiden, että et itse innostu työstäsi ihmisparistona.

Muistuttaako sinusta David Epsteinin kind learning environment / wicked learning environment –käsiteparia, josta kirjoittelin taannoin? Palkka tulee tutusti ja turvallisesti. Kun teet työn A niin tulee B. Palaute eli palkka välittömästi sovitusti kuun lopussa. Yrittäjänä hommahan ei aina ole niin simppeliä. Ensin saatat tehdä järkyttävän paljon töitä saavuttamatta oikein mitään. Sitten yhdestä lumipallosta kasvaakin jotain uskomattoman isoa. Niin isoa, että se uskomaton-sana voidaan pudottaa pois. Tällainen kasvuhan on nähty monet kerrat. Tai sitten vaan teet töitä niin paljon, että uuvut ja lopetat ja tulet takaisin pitkään ja kapeaan leipään. En tiedä kumpi sinua harmittaa enemmän.

Minua ainakin se, että jättäisin yrittämättä, koska muut haluaa sinunkin syövän patonkia.

Osaltaan sijoittamisharrastukseni liippaa myös yrittäjyyttä lähellä. Omaa salkkuaan voi ajatella yrityksenään. Sinne investoidaan eri kohteita eri määrissä. Omaa rahaa. Sen toivossa ja uskossa, että joskus tämä raha tuottaa minulle rahaa. Raha tekee työtä. Ei tarvitsekkaan vaihtaa aikaa rahaan. Omaan salkkuun voi ostaa myös koulutusta. Myös tämän investoinnin toivotaan tuovan lisää rahaa tulevaisuudessa. Eikä sitäkään nähdä etukäteen. Ja jos kouluttautuu hyvin, on vaikea erotella, että oliko se juurikin tämä Esa Saarisen Pafos-seminaari, joka räjäytti rahavirrat auki ja ihmiset tajusivat tuotteesi arvon.

Mitä johtavia ajatuksia haluan seurata jos ja kun käyn rekisteröimässä Y-tunnuksen jollekin perustalle, minkä yritän luoda? Tässä listassa muutama.

  • Älä perusta yritystä hyvän ystäväsi kanssa.
  • Jos et itse halua sijoittaa omaa rahaa yritykseesi, niin miksi kukaan muukaan niin tekisi?
  • Menestys on suuren intohimon sivutuote
  • Rahan takia ei kannata yrittää. Yrittää kannattaa rahasta huolimatta
  • JK Rowlingin Harry Potter ja viisasten kivi -kirja hylättiin kustannustoimittajien toimesta yli kymmenen kertaa, ennen kuin se suostuttiin julkaista
  • Suurimmat asiat tehdään yhdessä
  • Älä turruta päätäsi turhalla informaatiolla. Asuntomyyjä Andrei Koivumäki ei tunnistanut Ville Valoa, kun hän kävi asuntonäytöllä
  • Maailma tottelee tekemistä, ei sanomista ja puhumista
  • Sen mitä haluat, sen tulet vielä saamaan
  • Tulet kaatumaan monta kertaa. Kaatumista tärkeämpää on nousta ylös. Ja yrittää kaatua eteenpäin.

Kiitos jos pääsit tänne asti. Vielä yksi sitaatti tähän. Tulikin ihan hyvin tekstiä, vaikka muuta pelkäsinkin

Parasta, mitä inspiraatiolle voit tehdä, on antaa sen yllättää sinut täydessä työn touhussa

Pablo PicassoJos kirjoitukseni herättää ajatuksia, ideoita tai palautetta – otan sitä ilomielin vastaan alhaalla kommenttikentässä tai sähköpostilla osoitteeseen http://www.opivaurastuopeta@gmail.com tai Instagramissa @KejoEsa.

Kaikkea hyvää sinulle.

One thought on “Yrittämisestä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: