Ihmisistä apuvirtaa

Korona-aika on osoittautunut ihmiskunnalle hankalaksi. Uutiset, tutkimustulokset ja kahvipöytäkeskustelut osoittavat sen, miksi mielenterveys on jatkuva puheenaihe. Ja huolenaihe.

Johann Hari on brittiläinen kirjailija ja journalisti. Hän ottaa usein kantaa masennuksen ja ahdistuksen alkuperäiseen syntyperään. NLP (Neuro-Linguistic Programming) -suuntauksen mukaan ihmisellä on vain synnynnäistä pelkoa. Korkeat paikat ja kovat äänet. Ulottaisin jotain samaa myös masennuksen ja ahdistuksen syntyyn. Moni ahdistuksen aihe voikin olla ”opittua”. Milloin kukakin ahdistuksissaan ajattelee rahojensa riittävyyttä, valta-asemansa pienuutta tai koulutuksensa riittämättömyyttä. Moni asia tuntuu paljon kevyemmältä, kun on muita mukana. Asiat on vain helpompi ”nimetä” rahapulaksi, koulutusvajeeksi tai merkityksettömyydeksi.

Kaksin. Pientä telkkaria tuijottamassa.

Kolmistaan. Tammikuun pakkasissa liikenteenvalvonnassa seuran talkoissa.

Neljästään. Jonkun aivan käsittämättömän huonosti suunnitellun projektin toteutuksessa.

Taustallahan olikin vain… Yksinäisyyttä. Yksin nuissa paikoissa on paljon pahempi olla.

Tässä kirjoituksessa ei ihmelääkettä kehitellä saatika lanseerata. Eikä yleistetä. Kuitenkin niin monesta lähteestä sen voi löytää. Apuvirtaa on saatavissa muista ihmisistä.

Tässä kirjoituksessa jaan kaksi julkista salaisuutta ja muutaman yhteisön, jota kukakin voisi harkita elämänsä tueksi. Suurin osa ajastamme menee asumiseen, töiden tekemiseen ja harrastuksiin. Toivoisin jokaisen lisäävän siihen vielä oppimisen. Ihminen taantuu tai menee eteenpäin, harvoin pysyy vain paikallaan. Ja tätä rapautumuista voit viivyttää oppimalla jotain uutta!

Joskus sinun täytyy valita kahden väliltä: Sen, mihin olet tottunut tai sen, minkä haluaisit oppia.

Paolo Coelho

Niistä salaisuuksista. Meitä ihmisiä on hyvin monenlaisia. Yhdistyksissä on yhteinen aihe, mutta silti sekaan mahtuu hyvin monen sorttista tyyppiä. Kuitenkin, on kaksi asiaa, mitkä ovat likipitäen universaaleja kaikkien ihmisten kesken.

 1. Jokainen ihminen tykkää puhua omista asioistaan
 2. Jokaiselta ihmiseltä löytyy aikaa ja vaivaa ihmiselle, joka tulee kysymään apua käyttäen aikaa ja vaivaa.

Siksi yhteisötkin pyörivät. Siellä vaihdetaan ajatuksia mitä minä tein tässä tilanteessa ja toinen kysyy mitä sinä tekisit tässä tilanteessa. Jos ihmiset eivät haluaisi kertoa omista asioistaan tai yrittää kysyä ihmisiltä, jotka tykkäävät kertoa omista asioistaan, aika hiljaista olisi. Yhteisö on helppo tapa päästä mestareiden juurille. Löytää oikeat ihmiset, joilta kannattaa kysyä. Lukemattomia kertoja olen uskaltanut kysyä ja saanut vastauksen. Harvemmin silloin, kun olen kysynyt kerran, huonosti kirjoitetulla sähköpostilla ja vähän itsestäni kertoen. Tämänkin tilanteen olen voinut korjata jälkikäteen soittamalla ja parantamalla ulosantiani.

Nyt ne yhdistykset. Toistan vielä. Suurin osa ajastamme menee kotona, töitä tehdessä, harrastaessa ja toivottavasti uutta oppiessa. Jos löydät tähän ympärillesi tukiryhmän, alusta alkaen. Voitot kertautuvat eksponentiaalisesti, korkoa korolle.

Aloitetaan asumisesta.

1. Asumistoimintaan liittyvä yhdistys

 • Vuokralaiset VKL
 • Omakotiliitto
 • Suomen Vuokranantajat

Yleensä oman asumisen taival alkaa vuokralaisena. Pohjilla on asuminen kasvattien luona. Nämä pohjat on hyvin erilaisia, omakotitalosta rivitaloon ja kerrostaloon. Haja-asutusalueella tai kaupungissa ja niin edelleen. Jos joku ensimmäisistä naapureista lukee tämän, pyydän anteeksi. Omakotitalon kasvatti paukuttelee helposti ovia liian kuuluvasti. Eikä ilkeyttään.

Asumisen haasteita voi olla hyvin monenlaisia.
Kuka vastaa vuokra-asunnon mistäkin vastuusta?
Vuokranantaja perii vakuuden, vaikka mielestäni mitään ei ollut hajonnut?
Paljonko omakotitalon rantatontin rantaoikeus pudottaa myyntihintaa?
Kuka kaataa tontin rajalla olevan puun, joka on vaaraksi osua sähköjohtoihin?
Vuokralainen toimii laittomasti asunnossani, miten saan häädön käyntiin?
Vuokralainen ilmoittaa, että naapuri tupakoi sisällä. Miten toimit, kun tämä haittaa vuokralaista?

Monenlaisia eri haasteita, joihin ensi toimi saattaa olla helposti hyvinkin raju. Ota heti vuokralais/omakotiasuja/vuokranantaja taipaleesi tueksi yhdistys. Yhdistykset tuottavat materiaaleja, ylläpitävät keskustelufoorumeita ja yleensä tarjoavat ilmaista lakiapua tiukan paikan tullen. Aika oiva lisä, eikö? Kun on tilanne päällä, asiantuntijoita on roppakaupalla saatavilla. Neuvot voi joskus olla eri suuntaisia, mutta maltilla odottaen yleensä sopiva vastaus löytyy. Ja taas. Ihmiset haluavat kertoa kuinka itse toimivat tai toimisivat. Haasteet ja elämäntilanteet yhdistää.

2. Veronmaksajien keskusliitto

Kaikki maksamme veroja. Ja kuten rahasta, niin veroilmoituksen täyttämisestä harvemmin puhutaan julkisesti. Paitsi ”rikkaiden verosuunnittelusta”. Samalla, kun LIDLiin mennään ostamaan halpaa jauhelihaa, K-kaupasta tarjouskatkaravut ja S-kaupassa taisi olla JuhlaMokkaa tarjouksessa.

Samalla tavalla näiden ”verotarjouksien” luokse joudut itse kävelemään. Kukaan ei vähennä opettajien työhuonevähennystä automaattisesti. Ja väitän, että kaikki opettajat teette enemmän kuin viisi kertaa vuodessa töitä myös kotona. Olette oikeutettuja siihen.

Veronmaksajien keskusliitto tarjoaa ilmaista lakineuvontaa ja lehden, jossa löydät jatkuvasti verovinkkejä ja muiden kysymiä kysymyksiä Veronmaksajien juristeille. Yhdistys järjestää myös koulutuksia. Maksullisia sekä maksuttomia.

Jos säästät kaupan tarjouksilla, voit yhtä hyvin säästää tekemällä sinulle tarjotut vähennykset. Joskus voit joutua tekemään lisäselvityksiä, joka on aivan okei. Verohallinnossakin tehdään vain työtään, ei kiusata ihmisiä.

3. Harrasteyhdistykset

 • Urheilu- ja kulttuuriseurat

Harrastuksia on monenlaisia niin kuin on ihmisiä. Olen koko elämäni toiminut erilaisissa urheiluseuroissa. Tutustunut uusiin ihmisiin, saanut elämänmittaisia ystäviä ja saanut valtavasti elämääni. Samanhenkisiltä ihmisiltä voi oppia paljon ja erilaisilta vieläkin enemmän.

Tiesitkö, että Japanissa Okinawan saarella Ogimin kylässä elää pitkäikäisemmät ihmiset. Saarella ja kylässä on reilusti yli satavuotiaita ihmisiä. Yksi pitkän eliniän syy on Moai -ryhmät. Moai -verkoston tarkoituksena on muodostaa ”elämänmittaiset ystävät”-ryhmiä, joissa ryhmän jäsenet tukevat toistensa elämää. Moai -ryhmät perustetaan jo lapsuudessa, muutaman henkilön kesken aikuisten avustaessa. Pihatalkoissa autetaan ja annetaan mahdollisuudet hyvään elämään myös vanhetessa. Auttamista voidaan tehdä myös rahahuolissa. Ehtona tietysti, että jokainen osallistuu vuorollaan. Pisimmät Moait ovat kestäneet jopa 90 vuotta.

Suomessa samanlaisen toiminnan suorana esteenä on raha ja sen ympärillä pyörivä ilmasto. Mutta henkeä on olemassa, meillä lienee montakin seuraa, jonka lainojen takaajina on seurojen jäseniä. Samaa henkeä on tarjolla urheiluseuroissa.

4. Itsensä kehittämisen ryhmät/palvelut

 • Optimal Tribe – Joni Jaakkola
 • Ilona Siekkisen ja muiden fitnessurheilijoiden valmennukset
 • Suomen osakesäästäjät / Nuoret osakesäästäjät
 • Udemy -verkkokurssialusta
 • MasterClass / TED Talks
 • SkillShare
 • Driim.fi

Joitakin asioita on kiva jakaa, mutta tehdä sitten aivan itsenäisesti. Maailma on pullollaan palveluita, joissa on mahdollisuus päästä uudestaan mestareiden juurille. Jos haluat kehittää fyysistä kuntoasi ja jaksamistasi, etsi sinulle sopiva valmennus. Maksa siitä, muuten sitoutuminen jää kehnoksi. Montako kertaa olet saanut jotain ilmaiseksi ja sitoutunut siihen täydellisesti? Itse en ainakaan kovin monesti.

Osakesijoittaminen ei ole salatiedettä. Youtube on videoita pullollaan ja sopivan salatervehdyksen kertoessasi saat aiheesta myös keskustelua aikaiseksi. Suomen osakesäästäjät järjestää koulutuksia ja iltoja, joissa asioista pääsee juttelemaan. Pääsyehtona on vähintään yksi omistettu osake. Heheh. Vähän juksasin. Et tarvitse yhtään. Oikeastaan parempi, ettei sinulla olisi vielä yhtään. Lähtisi homma heti rokkaamaan eri tavalla.

Korona oli varmasti verkkokurssien kulta-aikaa. Verkkokurssin voi nykypäivänä perustaa kuka vain. Suosittelen kuitenkin varauksetta verkkokursseja itse mestareilta. MasterClassissa ja SkillSharessa pääset valikoimaan laajoista kursseista haluamasi. Suosittelen ensimmäisestä Chriss Vossin neuvottelukurssia ja jälkimmäisestä Thomas Frankin ajanhallintakurssia. Suomalainen vastine on Mika Poutalan Driim-palvelu, jossa kuukausimaksulla voit osallistua suomalaisten asiantuntijoiden kursseille.
Tee valintasi itse. Minä laskin, että englanniksi on pikkaisen epämukavampaa.. Ja kun on vähän enemmän epämukavaa nyt, on jatkossa enemmän…

Toivottavasti sait ajatuksia. Ja tästä oli apua sinulle.

Tämä oli ensimmäinen tekstini, jota en kirjoittanut sunnuntaina aamulla. Kokeilen ehkä uudestaankin.

Jos et muuta tee, niin katso nyt ainakin tuo Johann Harin video.

Hän on mua fiksumpi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: