No jos naapurikin sijoittaa asuntoihin…

Kesä alkaa olla ohi. Aika istua alas. Ja kirjoittaa vähän siitä, mitä on tullut kesällä tehtyä.

Maalaamista, remonttiroinan hävittämistä, purkutöitä ja vähän lisää maalaamista. Ja kirjoituksen jälkeen vielä katon maalaamista. Asuntoon, jossa itse tuskin koskaan tulen asumaan.

Miksi kaikki tuo vaiva? Onhan käsillä tekeminen ihan mukavaa, kun työ on lopulta tekijänsä näköinen. Eikä käsityön opettajan kelpoisen pitäisi puutöitä pelätä.

Alusta on hyvä aloittaa. Meillä kaikilla on elämässämme käänteen tekeviä hetkiä. Yleensä ne hetket ovat seurausta siitä, kun teet jotain normaalista poikkeavaa. Ihan vain siksi, kun sinulla on siihen optio. Mahdollisuus. Olisi aivan mahdollista, että olisin räplännyt puhelinta ja kuunnellut Spotifystä tuttua soittolistaa ja nauttisin olemisestani. Sitä kun pesäpallon ja pesäpallon (ja opiskelun) parissa harvoin kerkesi. Oli kuitenkin ihan yhtä lailla mahdollista etsiä jotain uutta, jolle voisin tuumata ”Mielenkiintoista.” ja antaa ”tsäänssille mahdollisuuden”. Näin tein, vaikka olin usein itselleni valehdellut, etten koskaan halua olla tekemisissä niinkään kylmän asian, kuin RAHAN kanssa. Työkseni tai muutenkaan. Aika pitkä teksti kuvailemaan, että kokeilin siis kuunnella Rahapodia. Hostaajana tutut Martin Paasi ja Miikka Luukkonen, vieraana sijoitusbloggaajat Nuuka ja P.Ohatta.

Jäin positiivisesti koukkuun. Seuraan kaikkia näitä henkilöitä edelleen. Aluksi koukku vei tutustumaan osakkeiden ja rahastojen maailmaan, mutta Nuuka-Harrilta jäi ajatus kytemään. Asuntoihinkin voi sijoittaa. Sijoittihan Harri kuitenkin asuntoihin Kouvolassa. Kotiseuturakkaana arvioin, että Kuopiossa onnistumisen mahdollisuus voisi olla noin kymmenkertainen. Kun asioita pohtii ja ottaa omakseen, ne jäävät muhimaan paremmaksi.

Yleensä pelkkä asioiden muhiminen itsekseen ei riitä. Kun asioita ottaa esille ja uskaltaa pyytää, voi huomata niiden olevan tavallisempia ja mahdollisempia. Voisi puhua suorastaan asioiden tilaamisesta. Aloin puhua kiinnostuksestani kotona ja kavereiden kesken. Kävi sama kuin autojen kanssa. Aikaisemmin joka toinen autoilija näytti ajavan KIAlla ja ihmisistä suurin osa harrasti pesäpalloa. Kun puhetapa muuttui, huomasi lähipiirissään ja ympärillään paljon ihmisiä, jotka olivat kokeilleet/perheessä oli tehty/kiinnostusta oli asuntosijoittamista kohtaan. Myös kotona. Olimme usein isän kanssa unelmoineet, että jos lottovoitto iskisi, ostaisimme kerrostaloja ja isä jäisi niihin talonmieheksi eläkepäivilleen.

You can ask the universe for everything.

Jim Carrey

Olen sitä mieltä, että jos jossain suunnassa on innostusta paljon valjastettavaksi käyttöön, siihen suuntaan kannattaa aikaansa antaa. Klassikoita, kieltenopiskelua tai muuta-yleishyödyllistä voi aina tehdä, mutta jos jaksat kuunnella viikossa kaikki OstanAsuntoja-podcastit ja silti tunnet Netflix-sarjan päättymisen kaltaista tyhjyyttä ja keskenjäämistä, kannattaa sitä yleishyödyllistä odotuttaa ja seurata innostustaan.

Aloin suurkuluttamaan asuntosijoittamiseen liittyvää sosiaalisen median sisältöä (esim. Suviph – Suvi Schwab), oppisisältöjä (OstanAsuntoja – Harri Huru), yrityksiä ja niiden sisältöjä (Sijoitusasunnot.com, Asuntosalkunrakentaja) sekä yhdistyksien materiaaleja (Suomen Vuokranantajat). Rahallisen tilanteen puolesta ei opiskelijalla ollut minkäänlaisia valmiuksia ostaa omaa sijoitusasuntoa. Eikä tilanne ainakaan helpottanut ole, kun työelämästä on puoli vuotta oltu yhdellä kädellä kiinni. Joku voisi kohahtaa, että miksi ei kasvatustieteen opuksia, arvon peruskoulunopettaja?! Syitä on pari.

  1. Haluan olla valmis, kun on aika toimia. Tämä on hyvin tärkeä toimintatapa asuntosijoittamisessa ylipäätäänkin. On ikävää, kun hyvä kauppa menee ohi, jos lainalupausta ei pankista oltu vielä neuvoteltukaan. Tai jos asunto seisoo tyhjillään, kun tapahtuu Ö, johonka ei ollut minkäänlaista valmistautumista.
  2. Toiset ihmiset ovat mahtavia, voimaannuttavia otuksia. Mentaalipallon hommissa olen saanut haastella vaikka minkälaisten ammattilaisten kanssa, hyvällä agendalla. Sama voi tapahtua, vaikka lampsisi ilman yhtään asuntoa Suomen Vuokranantajien tapaamiseen. Enemmän hävettää vanhempana, jos ratkaisevat asiat jäävät kehtaamisen takia tekemättä. Ja jos pysyisit vain siinä suutarin surullisessa, omassa lestissä. Kiitos PennasMarkku ja Helkiön Pia, mahtava lady! SVAn aluepäälliköitä molemmat, toivottavat sinut varmasti tervetulleeksi P-Karjalassa ja P-Savossa.
  3. Palkka on palkkio arvosta, minkä tuotat ihmisille. Opettajatoverit. Vaikka kuinka monta kirjaa lukisit, opettajan perustyöstä et lisäarvoa rahallisesti itsellesi saa. Toivon olevani tässä vielä joskus väärässä. On erilaisia töitä ja muita juttuja, mitä saat ja voit saada, ja niiden havittelu on aivan hyvä homma! Tämä on minulle keino ratkaista, mitenkä voisin olla puolisoni kanssa enemmän ulkomailla, kieltäytyä töistä joita en halua tehdä tai käyttää rahaa enemmän omaan toimintakuntoon kuin autoni kuntoon. Ja kaikille rahallinen ansainta ei olekaan se työn ”juttu”. Voisiko kuitenkin tässä olla sellainen tulonlähde, että työstään voisi nauttia ilman taloudellista painetta?

Ilmaista lounasta ei täälläkään ole tarjolla, samaan aikaan saat parhaimmillaan miellyttävää tekemistä, jonka vaatimustason voit itse määritellä. Jos lyhyesti pitäisi muodostaa kaari, joka asuntosijoittamisesta syntyy, muotoilisin:

Ensin opiskellaan ja uskalletaan ottaa järkevästi lainaa. Sitten aletaan hitaasti vaurastua.

Vaurastumiseen liitetään perin negatiivisia ajatuksia, sille voisin omistaa ihan kokonaan toisen kirjoituksen myöhemmin. Voiko kuitenkin olla, että juuri sinun asuntosi voisi tuoda iloa jollekulle toiselle, eikä olisikaan piiloteltava aihe, josta puhuminen voi alkaa vasta, kun mainitaan salakoodi ”vuokratuotto” tai ”positiivinen kassavirta” ja kuuntelijoita on vain muutama. On ihan oikein olettaa, että rempatun keittiön ledivalot voi olla toiselle ilon aihe raskaan työpäivän jälkeen ja hän ilolla maksaa siitä vuokraa. Asunnosta, johon hän asettuu määräaikaisen työn takia tai siksi, koska alue on liian kallis ostaa itse, toistaiseksi. Esimerkiksi Italiassa rikas täti maksaa mielellään kummipoikansa yliopisto-opiskelun, meillä Suomessa poika leimattaisiin kovin helposti lellityksi idiootiksi.

Sitten koitti päivä kotona, kun yhdessä perheen kanssa hoksasimme jotain. Tehtiin laskelmat, toiset ja pyydettiin pankilta lainatarjous. Yllätyttiin. Tämähän onnistuisi meille jo nyt. Vuokralainenkin on valmiina, kun sisareni etsi asuntoa. Ja tuttavamme myi asuntoa. Kaikki natsasi kerralla. Ei ihan ehkä näin suoraviivaisesti kuitenkaan. Asuntoja katseltiin lähemmäs 100 erilaista, eri kokoista ja eri alueelta. Kuopiosta, Siilinjärveltä, rivitaloa, kerrostaloa. Kaupat sovittiin kerran ja peruttiin, kun tuli mutkia matkaan. Mietittiin lisää ja lämmiteltiin kauppoja uudestaan, kun mutkat olivatkin loivempia kuin alkuun ajateltiin. Nyt olikin jo avaimia kädessä kolme kappaletta. Purkutavaroita auton takakontissa, äiti suunnittelemassa keittiötä, sisko miettimässä maalin väriä ja isä heiluu puukkosahan kanssa.

Projekti on yhteinen ja meillä kaikilla omat roolit. Työnjako toimii ja toisaalta joustaa. Välillä neuvotellaan kiivaasti, mutta eteenpäin mennään sovitussa tahdissa. Tätä voisi tehdä yksin, remontoida itse ja vastata lähes kaikesta itse tai koota timanttinen tiimi, tutut ammattilaiset ja ulkoistaa kaikki mahdollinen, jos laskelmat ei käänny negatiiviseksi. Viisas voi joskus päästä vähemmällä ja vähemmän viisaampi oppia jotakin tärkeää.

Tärkeintä oli aloittaa. Puhua rohkeasti, tuoda asia esille. Tilata ja odottaa maltilla, että se täytetään.

Ensimmäisen projektin taidan esitellä myöhemmin ennen ja jälkeen kuvineen. Nyt katto odottaa maalaamista. Ja OstanAsuntoja-podcastissä olen neljä jaksoa jäljessä. Eli varmasti kohta on mukavaa!

Nauti kesästä vielä, kun voit.

2 vastausta artikkeliin “No jos naapurikin sijoittaa asuntoihin…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: