Prinsiippejä ilman hassua pikkutakkia

Heh. Otsikkona siis viittaus Juhani ”Tami” Tammiseen, joka heittelee ”prinsiippejään” vähän joka välissä. Tällaista heittelyä ei tällä kertaa ole tiedossa. Jopa ihan tiukkaa asiaakin, joka toivottavasti saa sinut miettimään, mikä on se oma kivijalkasi valintojen takana.

Tällä hetkellä kaikki elämänkertaviihde kirjoista dokkareihin on pyörinyt niin sanottujen ”isojen miesten” liigaan. Maailman mullistamisen neljä ratsumiestä. Bill Gates, Elon Musk, Steve Jobs ja Ray Dalio. Nämä nimikkeet eivät ole julkisia, joku voisi laittaa kolme ensimmäistä samaan nippuun ja neljännen jonnekin muualle. Minä lyön kuitenkin nämä herrasmiehet mieluiten yhteen. Sen verran maailma on seurannut ja seuraa heidän toimiaan.

Ray Dalio on hedgerahasto Bridgewater Associatesin johtaja ja perustaja. Hedgerahasto pyrkii tuottamaan voittoa aina, markkinatilanteesta riippumatta. Miten tällainen onnistuu? Muodostamalla voittava sijoitusstrategia hajauttamalla rahoja eri omaisuuslajeihin. Ray on ihan onnistunut mies tässä — hän kuuluu sadan rikkaimman ihmisen joukkoon Forbesin listauksissa ja Bridgewaterkin on jo aikamiehen iässä, 45 vuotta, samalla käsitellen 160 miljardin euron varoja sijoituksissaan.

Ehkä tällaiselta herrasmieheltä voisi vähän oppia ottaakin?

No alt text provided for this image

Rayn kirja Principles for Life and Work käsittelee hänen periaatteitaan, prinsiippejä, joiden avulla hän on onnistunut toimiessaan ihmisten kanssa, työssään sekä elämässään ylipäätään. Näitä prinsiippejä on lainaillut, omaan toimialaansa muokkaillut ja jakanut maailmalle moni muukin. Sarasvuon Jari, Hurun Harri ja muutama muu. Pitkään meni, että tajusin lukea kirjan itse. Liian pitkään. Jos kirja on formaattina sinulle liian pitkä, kokeile tätä TED-puhetta aiheesta Kuinka rakentaa yritys, jossa parhaat ideat voittavat?

Minulle valintojen tekeminen on ollut usein haastavaa. Olen luonteeltani kovin avulias ja kannan mielummin tehtävän maaliin vaikka omilla harteillani tuskissani, kuin odottelen, että joku tekee viimeisenä iltana saman. Kieltäytyminen useammin olisi paikallaan. Tähän tehtävään tällaiset prinsiipit sopivat hyvin.

No alt text provided for this image

Principles-kirja korosti minulle taas kerran omien rajojen ja ajattelumallin tärkeyttä. Miksi tekisit asiat niin kuin muut, mitä hienoa siinä on? Warren Buffet korostaa aina ”Rule number one, do not lose money”

”Rule number one, do not lose money”

Warren Buffet

. Minulle tuo kääntynyt muotoon ”Tärkein sääntö on, että älä koskaan hukkaa aikaa”. Tämän voi käsittää väärin. Hukattua aikaa ei ole hetket perheen kanssa hömppäsarjaa katsoen tai ”kaikki muu”, mikä ei liity vaurastumiseen ja itsensä kehittämiseen. Ajan häviäminen on joka ikiseen pyyntöön suostumista, muiden miellyttämistä ja yleisen mielipiteen ylenpalttista palvomista.

Muodostin tänne loppuun tiukan kolmikon prinsiipeistä — kolme Ray Dalion keskeistä prinsiippiä, kolme omaani sekä kolme muuta joita harjoittelen. Nämä ovat joko suurten miesten suusta kulkeutuneita tai täysin paikannettavia prinsiippejä parempaan ajatteluun ja elämään.

Kolme Rayn prinsiippiä, joita kannattaa harkita

Radical transparency.

Dalion yrityksessä ei ole joojoo-ihmisille tilaa. Hän haluaa itsenäisesti ajattelevia ihmisiä ympärilleen, jotka uskaltavat olla eri mieltä, konsensusta vastaan tarvittaessa. Läpinäkyvyys on viety hänen yrityksessään sille tasolle, että ”suljetut ovet” on poistettu. Kaikki kokoukset kuvataan, jotta ne voidaan katsoa jälkeenpäin. Ei syyllisiä etsiäkseen, vaan päästäkseen jäljille siitä, mitä pääteltiin ja ajateltiin sen hetkisillä tiedoilla.

Radical open-mindness.

Avarakatseisuus. Radikaali avarakatseisuus. Ymmärrys siitä, että ego on sinun ajattelusi tiellä ja jokaisella on sokeat kohtansa. Raylle avarakatseisuus on mielen pitämistä aina avoinna uusille asioille ja ajatuksille. Ehkäpä hieman samalla tavalla kuin Henrik Dettmanin johtoajatus — mikään asia ei ole niin yksinkertainen, etteikö sitä voisi ajatella uudelleen.

How do I know that I’m right?

Tämä on kysymys, jonka Ray kysyy itseltään usein. Miksi juuri minä olisin oikeassa? Usein luotamme sokeasti tunteisiin, egoomme tai siihen, että kaksikymmentä vuotta puuhastelua jonkun asian parissa on avain faktalandiaan. Onko läheskään niin tärkeää tietää se, mitä itse on mieltä vai se, mitä kaikkein fiksuimmat sinun väitettäsi vastustavat ihmiset ovat mieltä? Mitkä faktat ovat hänen väitteensä takana? Miksi joku toinen voisi ollakin oikeassa. Saarnaamme usein ”ettei oikeaa ja väärää ole” ja opetamme koulussa perustelun taitoa. Ja silti opetamme päivittäin, että maailma olisikin jaettu oikeisiin ja vääriin vastauksiin. Oikeat vastaukset kertoo sitten opettaja myöhemmin. Tämä on Rayn ajatuksista keskeisin, hienoin ja eniten minua pohdituttavin.

Kolme omaa prinsiippiä, joista pidän kiinni

Muut eivät voi antaa minulle tehtäviä tai tapaamisia tälle päivälle tai huomiselle, jos en itse halua.

Minusta jokaiselle ihmiselle olisi tärkeintä itse hallita omaa kalenteriaan ja jaksamistaan. Toistaiseksi en ole kuullut yhdestäkään työpaikasta, joka huolehtisi työntekijän jaksamisesta paremmin kuin artisti itse. Tai Tähän minua helpottaa prinsiippi, jota pitäisi noudattaa vieläkin paremmin. Kaikki mikä tulee yllättäen, on usein huonoa suunnittelua. Ja yllättävän pitkäänkin ”tärkeät asiat” voivat roikkua tekemättöminä. Mutta perheelle teen kaiken. Ajasta riippumatta.

Kun on asiaa, mennään asiaa ja vaihdetaan kuulumiset jälkeenpäin.

Kun soitan kaverille, hyvälle tai keskinkertaiselle, pyytääkseni jotain. Pyydän sen suoraan. Samaa toivon muiltakin soittajilta. Kaikista ärsyttävintä on saada puhelu, jonka agendan tiedät etukäteen. Sinulta tullaan pyytämään jotakin, mutta silti aloitetaan kysymällä kuulumisia. Jos vastaus pyyntöön vaikuttaa kuulumisieni kiinnostavuuteen, voimmekin aivan hyvin sivuuttaa ne kokonaan ja tehdä sitten omia juttujamme. Kokeile, opit paljon ihmisistä ympärilläsi!

Kouluttautumiseen löytyy aina rahaa.

Punttisalin jäsenmaksuista voin karsia, tekniikan ostaa käytettynä ja urheiluvälineitä metsästää huvinkin vuoksi, jotta saan rahaa säästöön. Kuitenkin koulutukset ja oppiminen ajaa kaiken edelle. Mitään aikaisemmin mainituista et saa mukaasi, oppimasi on kuitenkin aina mukana. Tässä ajassa tämä on minulle haastavaa, minulla on viisi verkkokurssia tällä hetkellä päällekkäin… Nautin täysillä ja muistan urheilla.

Kolme muiden prinsiippiä, jota harjoittelen

Pay yourself first – Robert Kioyosaki

Jos tutkit vaurastumis- ja rahakirjallisuutta, törmäät 10 ensimmäisen Google-hakusi kohdalla todennäköisesti Robert Kiyosakiin ja hänen kirjaansa Rikas isä – köyhä isä. Aivan mahtava teos siitä, kuinka raha voi tehdä rahaa sinulle ja voit välttää ihmisparistoelämän. Yksi Kiyosakin briljantti ajatus säästämisestä on, että raha siirtyy eri varallisuuslajeihin säästämällä niin, että hävität sen rahan samantien pois sieltä tililtä. Ennen kuin maksat muille (laskuja) tai ostat (muilta) tuotteita. Yksikään kaappi ei olisi niin turha, ettei sinne tavaraa löytäisi. Eikä loppukuussa tilillä makaava raha koskaan jää käyttämättä. On helpompi käyttää budjetoimansa raha menoihin kuin antaa menojen budjetoida loput rahasi.

Vältä pahan puhumista lähimmäisistä – Jari Sarasvuo

Tämä on yksi paheistani. Jos olen tehnyt kanssasi töitä, pelannut pesistä, ollut muuten vain kaveri tai ihan mitä muuta vaan. Minulla on riuduttava tarve puhua jostakusta pahaa, jos hän ärsyttää minua. Pyrin jatkuvasti tästä eroon, mutta huomaan usein heikkoina hetkinä tekeväni tätä ja paljon. Jari on myös sanonut, että olemme yhtä sairaita kuin salaisuutemme. Toivottavasti tästä voisi toipuminen alkaa paremmin. Tämä on näitä mindset-kysymyksiä. Kun kieli sanoittaa jonkun pahaksi, mieli toistaa saman ja luo lisää näitä negatiivisia ajatuksia ja lopulta aistit liittyvät tähän mukaan. Jo pelkkä kyseisen ihmisen läsnäolo saa mielen muistamaan kerratut asiat ja kieli seuraa perässä, kun ihminen ei ole läsnä. Olen pahoillani ja parantumassa, koettakaa kestää.

Virheet kannattaa tehdä nuorena, kun siihen on vielä varaa.

Tästä nyt paasaa kaikki, vanhemmista opettajiin ja valmentajista hippeihin. Mutta onhan se näin. Koskaan ei kannata taloaan laittaa pantiksi sijoituslainaan. Jos kuitenkin sen teet, se on mukavampi tehdä, kun talossa ei asu lapsia ja vanhuksia. Jos meinaat kokeilla jotain aivan hullua, esimerkiksi heilutella videolla käsiä ja neuvoa muita, vaikka he eivät pyydä apua — kokeile sitä nuorena. Parinkymmenen vuoden päästä kukaan ei muista.

Ja jos muistaan, niin sitten olet tehnyt jotain aivan maagista hyvää. Tai muninut niin, että siitä revitään iloa vielä pitkään sinunkin jälkeesi. Harvemmin näin.

Ja riskinä on, että tuo ensimmäinen tapahtuu.

Esa Kejonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: