Rohkeasti erilainen puhuja

No nyt trilogia päättyy. Kaksi kertaa olen paasannut kovasti siitä, mitä puhumisen ei pitäisi olla antaen pieniä tipsejä, mitä puhuminen voisi olla. Entäpä jos haluat lyödä volat kaakkoon ja räjäyttää galaksit kerralla? Mitä voit tehdä?

Miten voit olla rohkeasti erilainen?

Korostan vielä viime kerralla esille nostamaani asiaa. Onko kyseesssä esitys vai puhe? Joskus niitä kaavoitakin tarvitaan ja teksti toimii, jos diat lähettää kohderyhmälle. Mutta. Voisitko tehdä kahdet diat? Luettavat diat ja puheen diat erikseen? Yksinkertainen asia, joskin koskaan näin ei ole koskaan minulle todistettavasti käynyt. Ehkä olen itse ensimmäinen? Rohkeasti erilainen. ”Bulletit” kuuluvat mafialle, viivat ranskalaisille hyvissä puhedioissa. Käytä puheissa lyhyitä tekstejä, mieluiten sanoja. Ja kuvia. Kuvat toimivat itsellesikin muistin virkistäjänä.

Tässä nykyajassa, jonka Corona kauniisti pysäytti, kiireisyys paistaa monesta välistä. Esimerkiksi myös siitä, että opiskelijoilla ja työläisillä ei ole usein aikaa kehittää itse puhujantaitojaan. Tai no, se ei ole prioriteetti muiden asioiden joukossa. 

Ollaksesi rohkeasti erilainen, voinet aloittaa ihan perusasioista. Harjoittelemalla. Tämä todetaan hyvin myös Juhana Torkin, suomalaisen puhekouluttajan, kirjassa Puhevalta. Varoitankin jo heti, että pelkkä puhumisesta lukeminen on vähän kuin hyvät aikomukset. Hedelmistään puu tunnetaan — tarvitset tekoja, jotka tuovat tuloksia pelkän valmistelun sijasta. Joten kokeile seuraavia:

  • Puhu kameralle, nauhoita puhetta. Jos sinun pitää opettaa jotakin ystävällesi, tee siitä video. Ihan vain tekniikan harjoittelua, jotta sinua jännittää ja ujostuttaa vähemmän, kun pääset puhumaan ihmisille
  • Suunnittele tulevaa puhetta ja tee sitä peilin edessä. Mitkä ilmeet toimii, mitä eleitä tarvitset? Jos jokin nousee (kansantalous, osingot, työllisyys) niin mihinkä suuntaan käsillä kannattaa tehdä liikettä?
  • Harjoituspuheet. For real. Oikeasti. Puolisolle, kaverille, pienelle joukolle ihmisiä. Pyydä päästä puhumaan ihan mihin vaan.

Näillä pääset pitkälle. Youtube on myös pullollaan kaikkea materiaalia hyvään puhumiseen. Itse suosittelen herrasmiestä nimeltä Julian Treasure. Suosikkivideoni häneltä on aihe How to speak so people want to listen. Hyvin yksinkertaisia työkaluja, pölyttymässä jokaisen työkalupakissa.

No alt text provided for this image

No, jos on innokas kokeilija ja haluaa haastaa itseään, mitä sitten voisi tehdä? 

Kokeile PechaKuchaa

PechaKucha on japanista lähtöisin oleva esitysformaatti, jossa jokaisella puhujalla on ajastettu diasarja esityksensä tueksi. Dioja/kuvia on 20 kappaletta ja jokaisen dian kesto on 20 sekuntia. Ajallisesti siis yhdessä PechaKuchassa menee 6 minuuttia ja 40 sekuntia. Aika tiivis paketti. Siinä ei paljon ehdi hapuilla. Samaan aikaan tässäkin toimii Parkinsonin laki. Jos palaverille varataan tunti aikaa, se kestää usein tunnin. Olipa asia enää oleellista tai ei. Jos aikaa esitykseen varataan 6 minuuttia ja 40 sekuntia, ehdit kyllä siinä ajassa kertoa kaiken oleellisen. Yksi esimerkki PechaKuchasta on tässä.

Pidin kerran päivänavauksessa PechaKuchan harjoittelematta. Suosittelen näin jälkeenpäin vähän harjoittelemaan sitä. Eka kerta jännittää aina ja puheen käynnistyttä asiaa kyllä tulee. Kuvat muistuttavat sinua siitä, mistä olet puhumassa. Takeltelulle ei ole aikaa. Tällä tekniikalla opit, että eteenpäin pitää mennä ja joskus joku olennainen asia jää sanomatta. Tärkeämpää on saada ihmiset kuuntelemaan ja innostumaan. Tietoa voi jakaa muuten ja muulloin.

Tämä voi olla elämää mullistava oivallus tulevaisuutta varten.

Muistatko itse kuinka tuskallista on kuunnella ensin kolme puhetta, joille on varattu aikaa 15 minuuttia per puhe, mutta menikin 30 minuuttia per puhe ja vielä olisi yksi 15-30 minuuttia jäljellä? Annan neuvon. Jos puheisiin on varattu 15 minuuttia, mutta sinulle jää aikaa vain 10 minuuttia — puhu silti vain 10 minuuttia ja laske kuulijat vapauteen. Jäät varmasti mieleen positiivisimpana puhujana. 

No alt text provided for this image

Juhana Torkin kirjassa Puhevalta päähenkilö pakottaa toverinsa aloittamaan jokaisen puheen suunnittelun puhtaalta pöydältä. Siis tekemään muutakin, kuin vaihtamaan siitä vanhasta diasarjasta vuosiluvun ja esittelydiasta oman iän sekä työkokemusvuodet ajan tasalle. Nyt kirjoittaessa tuli mieleen, onko ne tittelit ja muut esittelydiojen asiat niin tärkeitä, että ne on pakko saada näkyväksi. Uskoisiko yleisö ihan vain kertomallakin auktoriteettisi? Joskus ne voivat ollakin rasite. Esimerkiki Tony Blair avasi puheenvuoronsa huhun mukaan yleensä tulemalla lähemmäksi kuulijaa kertomalla tilanteesta, jossa hän ei tunnistanut Hollanin kuningatarta ennen kuin kysyi, mitä hän teki työkseen juhlaillallisella. Eli ihan tavallisen ihmisen mokan. Ja näin hän tuli lähemmäksi kuulijoita. Eikä pönöttänyt pääministerinä norsunluutornissa.

Uusi puhe, uudet diat. Sama periaate kuin CVssä. Ei samaa CVtä jokaiseen osoitteeseen. Eritysen hyvin diojen tekemisestä opettaa David JP Phillipsin puhe How to avoid Death by PowerPoint. Kirjaisinkoko, tausta ja sisällön määrä ovat oleellisia. Karsi turhasta keskittyen oleelliseen. Piilota tarpeeton kun puhut tietystä asiasta. Helpota kuuntelijaa niin paljon kontrasteilla kuin voit. Säästä heidän energiaa oleelliseen, sinuun. Puhedioissa hyvä taustan väri onkin musta. Säästä se personoitu PP-tausta niihin lukudioihin.

Ja sitten, kun käännytään ammattilaiseksi. Kokeile Stanfordin yliopiston professorin Lawrence Lessigin puhetapaa, jossa diat ovat täydellisesti synkronoitu puheen etenemiseen. Vaivannäkösi palkitaan varmasti. Verrattuna siihen, että sieltä tulee toinen puhuja harjoittelematta, ääntään avaamatta ja väärät vuosiluvut dioissa vetämään ”sitä samaa”, mitä viime vuonnakin.

Ole rohkeasti erilainen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: