Selviäisinkö puhumalla?

Muistatko sen puheen, jossa jenkkikenraali neuvoo valmistuvia sanomalla ”Start each day by making your bed?” Minä muistan, siitä minun intohimoni syttyi. Harvoja asioita, mistä voin sosiaalista mediaa kiittää. Mennäänpä vähän kauemmaksi ensin.

Jostain syystä ihmiset ajautuu monenlaisiin paikkoihin, ammatteihin ja harrastuksiin. Synnyin Tampereella ja kävin koripallokoulua. Muutto Savoon repi riekaileiksi jo 4-vuotiaana huomatun äärimmäisen lahjakkuuden ja takuuvarman NBA-uran. Tähän väliin pieni ryystäisy tuopista ja lisää kalajuttuja siitä, mitenkä oman elämän tarina voisi olla toisenlainen.

Ei vain, pysytäänpä asiassa. Suoraa viivaa pisteestä toiseen en ainakaan minä pysty omasta elämästäni vetämään etukäteen. Tällä hetkellä kovin hatarasti ja ehkä siinä vanhempieni ikäisenä jo vähän paksummallakin tussilla. En koe, että olisin ollut kovin kiinnostunut puhumisesta alakoulussa, yläkoulussa tai edes lukiossa. Lukiostakin vielä muistan, kuinka nojasin pönttöön ja raavin päätäni koko puheen ajan. Eilispäivänä olin raapinut kirjoitelman kasaan, joten teemassa pysyttiin alusta loppuun.

Ensin taisi tulla vähän valmentamista, sitten koulunkäynnin avustusta, sijaisuuksia ja sitten päätin hakea opettajaksi. Se, että päätänkö pysyä samassa ”perusammatinkuvassa” on toinen tarinansa. Alusta asti minulle tärkeintä oli innostaa ja vaikuttaa. Niin opettajan, kaverina kuin valmentajana. Ja se onnistuu minusta parhaiten puhumalla. Opettamisessakin on kyllä oma tärkeytensä työllä, joka ei näy, kun lapset on paikalla. Sitten kun se työ, minkä ei pitänyt näkyä, näkyykin stressinä, liikana kuormituksena ja ainoastaan ruumiillisena läsnäolona, ollaan minusta ajettu aika kauan väärään suuntaan. Onneksi suunnan voi aina kääntää.

Eli, konkreettisinta vaikuttamista on minusta puhuminen. Kirja voi opettaa, iPad voi opettaa, opetusvideo voi opettaa. Mutta puhumista — juuri minuna, juuri sinulle — ne eivät tule korvaamaan. Siksi haluan oppia puhumaan, kohtaamaan ja vaikuttamaan. Tänä aikana, olisin paljon mielummin kuuntelemassa puhetta paikan päällä, kuin webinaarissa. Vaikka se onkin tehokasta, ajasta riippumatonta ja useamman saatavilla. Siitä puuttuu se ”jokin”.

Opettaja on hyvä ammatti harjoitella ”strukturoimattoman” tai kirjoittamattoman puheen pitämistä. Esimerkkinä, pidä 10 min opetustuokio aiheesta ”maatilan eläimet”. Siinä on tarinaniskijällekin tekemistä. Oman haastavuustason tuo, kun monesti opettaja pääsee puhumaan aiheesta, joka ei nyt ole hänellekkään se ihan lempiaihe. Tai edes top kympissä. Mutta kyllä, puhetta voi pitää juurikin tuolla kahdella tavalla — kirjoitettuna sanasta sanaan tai hieman leväperäisemmällä harjoittelulla. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa. Chris Anderson, TED-konseptin perustaja, on antanut hyviä vinkkejä näihin harjoitusmuotoihin kirjassaan Ted Talks – The Offical Ted Guide to Public Speaking.

Puheeseen ja harjoitteluun vaikuttaa useampi seikka, kuten puhujan persoona, käytettävä aika, yleisö, puheessa esiin tuotava asia/idea/pitchi ja tila, jossa puhe pidetään. Erilaiset lainalaisuudet pätevät universaalisti ja eri kielillä kohtuullisen hyvin. Tyylit ovat erilaisia, verrattuna vaikkapa suomalainen, hitaasti kliimaksiin etenevä puhetapa ja yhdysvalloista tuttu iskulauseiden hokeminen ja asioiden julkituonti-uudelleenkäsittely heti puheen alusta alkaen. Erohan on näissä piirteissä iso — mieti jos lähtisit pois parin minuutin kohdalla puhetta kuuntelemasta näiden tapojen välillä.

Yksi tärkeimmistä seikoista on aika. Tämän takia pidän TED-konseptista, jossa aika on rajattu parin kymmenen minuutin puheeksi. Tässä ajassa saat kerrottua yleensä yhden idean. Ja sen yhden idean puheen suunnittelemiseen meneekin aikaa. Brene Brown, häpeätutkija ja TED-puhuja itsekin, ohjeisti suunnittelemaan puheen ja karsimalla heti siitä puolet. Ja tekemällä saman vielä toiseen kertaan.

Ja joskus on viisaammat sanoneet, että ”jos saan puhua päivän, voin tehdä sen vaikka heti. Jos puheeni kestää vartin, suunnittelen sitä viikon.”

Kirjat, puheet ja videot puhumisesta. Nämä ovat kolme pääasiallista kanavaani, josta aloin opetella puheita juurikin sen ”petaa sänkys”-puheen jälkeen. Tällä hetkellä opiskelen Mika Poutalan verkkokurssilla puhumista lisää ja sain tehtäväksi katsoa muutaman puheen tällä viikolla. Katsoin sekä uusia, että vanhoja ja kokosin muutaman tähän katsottavaksi. Puhujat ovat kaikki erilaisia, käyttävät eri metodeja ja tapoja. Mutta jokainen hyvinkin kiinnostava!

Sir Ken Robinson — Do Schools Kill Creativity?

Tittelistä saattaa päätellä väärin, että nyt tulee muuten kuivakka kaveri heittämään pönötyskeikan. Päinvastoin. Tällä herralla on puheissaan hyvä struktuuri ja hän käyttää huumoria sopivasti pehmentämään tunnelmaa.

Andrew Solomon – How the Worst Moments in Our Lives Make Us Who We Are

Monesti kirjoittaminen ja puhuminen ei kulje käsi kädessä. Hetkessä keksityt tai hiotut lyhyet iskulauseet toimii puhuessa ja pitkät, paljon sivulauseita ja kaunosanoja sisältävät virkkeet kirjoittamisessa. Samaan aikaan Andrew Solomonilla on hieno taito kirjailijana yhdistää näitä molempia useissa puheissaan. Puheet ovat harjoiteltu täysin kirjoitetusta teksteistä.

John C. Maxwell – How To Have Your Best Year Ever

John käyttää puheissaan universaaleja tarinoita, joita kaikki kristyt tietävät. Hän on pastori. Ja tarinat ovat raamatusta. Aiheen pohja on minullekin vähän haastava, samalla pohdin, että ajatteleekohan joku buddhisti samoin, kun joku toinen paasaa zen-meiningistä? Hyvä pohja tälle on ottaa Ray Dalio toiselle olkapäälle ja Warren Buffet toiselle. Ray kuiskaa ”miksi juuri sinä olet oikeassa?” ja Warren toiseen korvaan ”Jätä tunteet taustalla ja tutki asiaa loogisesti”. John on taitava käyttämään hiljaisia hetkiä ja huumoria puheessan. Sekä tässä huomaa, että istuminenkin on okei! Puhujanpönttöjä ei onneksi ole yhdessäkään näistä puheista.

BJ Miller – What Really Matters At the End of Life

BJ Millerillä on tarina kerrottavanaan. Vetää vähän sanattomaksikin. Hänellä on viesti, paljon tärkemäpi viesti kuin se, ettei junan katolle kannata kiivetä. Kuuntele edes tämä, olen edelleen sanaton.

Merkityksellisiä katseluhetkiä. Ensi viikolla ehkä lisää kotimaista…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: