Vaurastu!

Vaurastu. Hyvinkin hauska yhdistelmä blogin aiheeksi, jossa joku haluaa käsitellä oppimista ja opettamista. Miksi?

Minulla on kaksi ominaista luonteenpiirrettä, jotka yllättävät välillä itsenikini aivan ällikällä. Ensimmäiseksi, tykkään lukea tosi monipuolisesti erilaista faktatietoa — sarjamurhaajista ratakelkkailuun. Yläkoululaisena yksi suosikki-illanvietoistani oli läväyttää Wikipedia auki ja painaa satunnaista artikkelia. Lueskelin, etsiskelin ja kiinnostuin hyvin monenlaisista asioista. Välillä saattoi venähtää myöhäänkin ja usein saatoin lainailla kirjastoista kirjoja, jotta saisin lisätietoja. Tämä on hyvin pitkään pysynyt mukanani. Eilen laskin, että minulla on kahdeksan eri kirjastokorttia, kaksi e-lukulaitetta ja puolet veljeni omistamista kirjoista lainassa kotonani. Omia kirjoja en enää omista (Kiitos KonMari!). Toiseksi, kun minä jostain innostun niin…. Asentelin ja koodailin viikon Linux-käyttiksiä omille koneille. Modasin vanhan Xboxin pyörittämään piraattipelejä. Vaikka en itse edes pelaa mitään. Päädyin juttelemaan kanadalaisen curling-valmentajan kanssa, kuinka hän opettaa harjaamista ja harjauksen rooleja seuransa tyttöjuniorijoukkueelle ja lähetin hänelle videoita suoritustekniikoistani ja liukumisestani. Että niin, sitten mennään syvälle, jos joku asia loksahtaa oikein kunnolla.

Yhdestä tällaisesta luonteenpiirrebingon täysosumasta olen erittäin kiitollinen. Sekä sen ajankohdasta, joka sattui vuosien 2017 ja 2018 aikana. Suoritin yliopisto-opintojani ja tein aika tiuhaan sijaisuuksia sekä harjoittelin lajiani pesäpalloa. En ollut kerennyt päästä kiinni vielä elintasoinflaatioon ja muuhun rahalla mälläämiseen — tasaisen tappavaa opiskelijakituuttamista. Ygh, ei kyllä ole ikävä kuitenkaan sitä aikaa.

No mikä se täysosuma on? Noh. Pimeä ilta Savonlinnassa. Yksin kotona. Selailua tietokoneella ja….. Rahapodi.

Add alt textNo alt text provided for this image

Podcast taloudesta, sijoittamisesta ja säästämisestä. Kuuntelin yhden jakson ja loppuilta menikin sitten viisi jaksoa putkeen kuunnellessa. Korkoa korolle, ajallinen hajauttaminen, osake, rahasto, ETF. Olin täysin myyty heti. Kolme päivää myöhemmin, avasin arvo-osuustilin. Nyt on kaikki jaksot kuunneltuna — 3-4 eri sijoittamisen podcastista, kymmeniä kirjoja englanniksi ja suomeksi luettuna, webinaareja, asuntosijoittamista, bittivaluuttaa. Onneksi en vertaislainoihin ehtinyt, niissä olisi voinut käydä corona-aikana huonosti.

Mutta miksi mä haluaisin tästä aiheesta puhua? Se kel onni on, se onnen kätkeköön? Mun mielestä tästä asiasta puhutaan edelleen liian vähän, vaikka nyt esimerkiksi podcastejä on paljon, jotka ovat vastanneet tähän tarpeeseen. Mulla itselläni on muutama syy, miksi minä haluaisin vaurastua. Sen lisäksi siis, että tämä on ihan äärettömän mielenkiintoista opiskeltavaa.

Miksi sitten pitäisi vaurastua?

1) Taloudellinen vapaus. Tai taloudellinen riippumattomuus. Vapaus kuulostaa minusta hieman vähemmän negatiiviselta. Kuvittele tilanne, että voisit valita teetkö töitä vai teetkö vapaaehtoistyötä jollekin järjestölle? Valmennat urheilujoukkuetta tai järjestät omaksi huviksesi aamutreenejä kymmenelle lajilleen omistautuneelle juniorille. Uskon vahvasti, että jotakin täällä pallolla kannattaa ja pitää tehdä, jotta täyttyisi tunne merkityksellisyydestä. Ajatus 3-päiväisestä tai 4-päiväisestä työviikosta kuulostaisi ainakin minun korvaani aika mukavalta ajatukselta. Ettei olisi pakko tehdä päivääkään tai pakko olisi tehdä vain neljä.

2) Vaurastumalla voit auttaa muita.

”Ei mun tarvitse vaurastua”

”Ei mun tarvitse vaurastua” on yksi yleisimmistä letkautuksista, jonka kuulen puhuessani tästä aiheesta ja harrastuksesta. Kaikki on ihan hyvin, ilmeisesti. Mutta, entä jos vaikkapa äitisi sairastuisi. Vaikkapa syöpään, josta vallitsevalla lääketieteen perustasolla parantuu 50% todennäköisyydellä. Norjassa olisi tarjolla hoitoja, jotka auttavat 90% todennäköisyydellä. Näihin hoitoihin pitäisi kaivella rahaa kymmenen kiloeuroa (10 000). Se on aika kovaa hommaa keskituloisen palkasta repiä.

3) Kutsumuksen tekeminen helpottuu. Muistan lukion psykologian tunnilta pohdinnan, jossa valloittava opettajamme esitti meille pulman. Tekisitkö haluamaasi työtä palkalla, jolla pärjäät juuri ja juuri vai 10 000 euron palkalla painaisit Mikki Hiiri-naamariin silmänreikiä. Eli toisin sanoen vetäisit maanantaista perjantaihin kahdeksan tuntia vivusta jokaisen naamarin kohdalla, joka linjastolla kulkee. Hyvät keskustelut saatiin ja tässäkin siemen ideasta istutettiin. Minä uskon, että moni burnout tai krooninen stressitila saataisiin purettua, jos useammat ihmiset saisivat tehdä sitä, mitä he oikeasti haluaisivat. Meillä on paljon alipalkattuja toimia — entäpä jos et tarvitsisi palkkaa, asumistukea tai eläkettä? Olisitkin oma sosiaaliturvasi? Eläkettä tuskin tulen itse edes saamaan…

4) Passiivinen himmeli. Jos asetetaan elämä kurjimmille asetuksille mitä omalle kohdalleni keksisin niin tapahtuisi seuraava skenaario. Olisin ihmisparisto. Eli kävisin yön aikana ja viikonloppuisin kotona latautumassa ja päivällä purkamassa energiat töissä. Saisin siis aikaani vastaan rahaa. Otto-automaatista setelit voisi käydä nostamassa kuun lopussa. Noh. Tässä automaattitoiminnassa on se ohjelmoinnin vika — välittömästi, kun työnteko lakkaa, lakkaa myös setelien tuleminen tilille ja katteen nousu. Myös raha voi tehdä sinulle rahaa — eikä sinun tarvitse tehdä mitään. Teet rahaa nukkuessasi, kävellessäsi, salilla ollessasi tai syödessäsi. Voit automaattisesti kuukausisäästää palkastasi vaikkapa 10-15% automaattisena tilisiirtona sijoitustilille, josta kuukausiostona menee samalla summalla joka kuukausi kustannustehokkaasti esimerkiksi indeksirahastoon.

Ja aika hoitaa loput. Pienistä summista kasvaa iso puro.

Add alt textNo alt text provided for this image

Ystävät on kultaa ja heitä on mukava tässäkin asiassa auttaa. Muutama on käynyt asiassa juttelemassa ja kysymässä kysymyksiäkin. Mutta miten tämän voisi aloittaa. Yksi blogikirjoitus on aika pieni osa tätä koko aihealuetta, niin luettelen tähän kolme asiaa, jotka kannattaa tehdä HETI, jos haluaa aloittaa.

A) Kuukausisäästä. Etsi jokin palveluntarjoaja, joka tarjoaa pienillä kuluilla/kuluttomana indeksiin sijoittavia rahastoja. Rahasto on yleensä salkunhoitajan hoitama salkku, joka ostaa suoria osakkeita yrityksistä. Sinä saat rahallasi osuuden tästä. Jos kulut ovat pienet, löydät rahastosta keskustelua ja kulut ovat edelleen pienet, voit surutta aloittaa suoraan ja opetella vauhdissa lisää.

Aloittaminen on kaikista hankalin vaihe.

Ihminen on taipuvainen ”analyysilamaantumiseen”. Ruotsin ja Tanskan välillä on hirveä ero siinä, kuinka moni on elintenluovuttaja. Ja ero saadaan aikaan sillä, että huonommin elimiä lahjoitetaan kysymyksen asettelulla, jossa omat elimet pitää hyväksyä lahjoitettavaksi laittamalla rasti ruutuun, eikä laittamalla rasti ruutuun kieltää elinten lahjoitus. Tekeminen on vaikeampaa kuin tekemättä jättäminen!

B) Etsi mitä tarkoittaa ”rahasto”, ”osake”, ”hajauttaminen”, ”sijoittamisen kulut”, ”riski” ja ”korkoa korolle”. Näillä pääset hyvin vauhtiin. Hajauttaminen, korkoa korolle ja riskin käsitteen ymmärtäminen auttaa ymmärtämään elämästäkin paljon. Sekä siitä, kuinka maailma toimii.

C) Etsi muiden vetoapua. Ilmoita topakasti, että minä muuten ajattelin tehdä tätä ja tarviisin neuvoja. Ja lue niitä neuvoja ensin ihan perhanasti.

Ensimmäisen kerran, kun puhuin sijoittamisesta ääneen, sain lahjakkaasti nenilleni. Jollakin toisella olikin huono kokemus siitä, mitä voi käydä, kun kurssit menee alas ja sitten paniikkinappula pohjassa menet myymään. Muut samaan asiaan vihkiytyneet saavat hyvin rauhoiteltua hurjapäisyyksissä ja innostettua oppimaan uutta yhdessä. Minäkin nyhjäsin pitkään yksin pienillä summilla. Nyt kukoistan ja opin jatkuvasti uutta ihan yhtä pienillä summilla.

Lopuksi. Sitten, kun kuitenkin markkinoilla tapahtuu jotakin yllättävää.

Nuoret veijarit — teidän ei tarvitse myydä, kun teillä on niin paljon aikaa.

Vanhemmat veijarit — koskaan ei kannata myydä.

Fossiili-veijarit — aina on hyvä aika aloittaa! Jos olisit jo kunnolla aloittanut, olisit jo tiennyt, että koskaan ei kannata myydä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: