Nukkuminen ja tavat

Tänään sunnuntaina siirryttiin taas kesäaikaan. Mehukas paikka siis pohtia vähän nukkumista. Lisäksi vielä etätyöstressi siihen päälle. Johan tässä on Ouralta saanut viestiä, että josko sitä ruvettaisiin nukkumaan, niin kuin ihmisen pittää…

Olen kuullut usein, että olen hyvin mielenkiintoinen nukkuja. Puhun, liikun, etsin asioita ja lähden kävelemään. Itse olen huomannut, että nukkumaan meno on usein aikamoinen seikkailu. Esimerkiksi viime keskiviikkona heräsin siihen, että räplään puhelimella facebookkia. Sohvalla. Zen ja moottoripyörän kunnossapito -kirja toisessa kädessä.

Zen-hetki kerrassaan.

Näiden yöllisten seikkailujen lisäksi minulla on nukahtamisen vaikeuksia, jos stressi puskee päälle. Kerran kehon ylirasitustilassa jouduin tähän syömään nukahtamislääkkeitä, annostuksen ollessa kuitenkin niin pieni, että siinä lukiolaispojalle hämättiin placebolla silmät kiinni. Yleensä tiedän, että jos nukahtaminen on helppoa — olen nukkunut pitemmän ajan aivan liian vähän. Tämä oli omista tottumuksistani/tavoistani ensimmäinen, johon halusin muutosta noin vuosi sitten, kun pesäpallomailan heiluttelusta hävisi pakottava kiihko. Ajattelin, että kun nyt voin itse vaikuttaa treeniaikoihini, voisin samantien rauhoittaa iltoja lukemiselle ja nukkumiselle. Ja kas, kun ei treenit loppunutkaan kello 21-22 välillä, uni parani huomattavasti.

Add alt textNo alt text provided for this image

Kiinnostuin samalla tästä unen parantamisesta ja levosta, kun se suurin buumi oli päällä. Ensin tuli Matthew Walkerin — Why do we sleep? / Miksi me nukumme? -kirja, jota seurasi sitten Tuomilehdon Henrin — Nukkumalla menestykseen. Näiden kirjojen avulla ymmärrät untasi paremmin ja varmasti saat neuvoja seuraamalla sen peruspaketin — nukkumaanmeno, ruokavalio, unihygienia ja nukkuminen — kuntoon. Mutta jokin näistä kirjoista jää uupumaan. Nämä toimivat kyllä paremmin yksin, kuin seuraavat kaksi kirjaa, joten aloittaisin ennemmin näistä Walkerin ja Tuomilehdon kirjoista.

Käsi ylös se, kenestä herääminen on helppoa? Joka aamu? Varsinkin arkisin? Minua alkoi kamalasti ärsyttää se ajatus, että aamulla herään, koska minun ON PAKKO herätä ja nousta ylös. Tätä samaa ongelmaa ei yliopisto-opinnoissa ollut aamutreeneissä, sinnehän oli hyvin motivoitunut menemään. Mutta tavallinen yliopistoaamu ja kurssi, jonka nimi on ainakin 12 sanaa pitkä. Vaikkapa ”kasvatus kestävän ja moninaisuuden kulttuurillisen tulevaisuuden paradigman harhakohtien opintopiirityöskentelyseminaari suurryhmä-ohjaus ja etätyöskentely alustan tarkistus”. Eipä olisi voinut vähempää… Onkohan mulla poissaoloja jäljellä käytettäväksi?

Mutta tavallinen yliopistoaamu ja kurssi, jonka nimi on ainakin 12 sanaa pitkä. Vaikkapa ”kasvatus kestävän ja moninaisuuden kulttuurillisen tulevaisuuden paradigman harhakohtien opintopiirityöskentelyseminaari suurryhmä-ohjaus ja projektialustan tarkistus”. Eipä olisi voinut vähempää… Onkohan mulla poissaoloja jäljellä käytettäväksi?

Samalla olen hyvin toimelias ja tekemisorientoitunut kaiffari. Minulla on todella kieroutunut suhde viihteeseen. Se tuo omat ongelmansa, kun jokaisen asian kohdalla miettii ”mitä minä tästä hyödyn?”. Onneksi sitä keveyttä tuo erilaiset ihmissuhteet. Tuntui, että kaikelle tälle ei millään riitä aika, jos pakolliset palaset työ/nukkuminen/liikunta ovat kaikki kuvioissa mukana. Hattu nousee lapsen- ja koiranomistajille tässä kohtaa.

Toimeliaisuus, kunnianhimo ja heräämisen pakko… Nämä kolme asiaa yhdistyy Robin Sharman kirjassa — 5AM Club ja Hal Elrodin kirjassa — Morning Miracle / Aamun ihme. Otin 5AM Clubin kuunteluun BookBeatistä ihan vahingossa ja jatkoin Morning Miraclella OstanAsuntoja podcastin innoittamana. Molemmat kattavat tapojen saralta sen puuttuvan palasen aiemmin mainittuihin kirjoihin eli aamun haltuunottamisen. Kirjat käsittelevät samaa asiaa eri kerronnan tavoilla. 5AM Club on tarina, joka uppoaisi varmaan paremmin viinilasin tai psykedeelien kanssa. Hieman vaikea kuunneltava äänikirjana. Morning Miracle on puhdasta jenkki-selfhelppiä. Ja iskee lujaa tajuntaan. Ja on helppo kuunnella englanniksikin. Pääteesit molemmista:

Herää aikaisin, saat rauhassa tehdä tärkeitä asioita

Mene ajoissa nukkumaan

Ihmisellä on kaksi syytä miksi herätä. Siksi koska hän haluaa tai siksi, koska on PAKKO.

Suunnittele työsi ja tee päiväkirjaa

Keskity aamurutiineihin ja tekemään oikeita asioita

Ja mikä parasta, näillä minä sain sitä kirkasta lisäaikaa joka päivään! Okei, annan myönnytyksen. Kokeilin kuukauden herätä tasan kello 5, vaikka olisin menossa vasta kymmeneksi töihin. Iso kiitos kirkasvalolampulle. Otin rutiiniksi käydä aamulla sauvakävelemässä ja tein liikkuvusharjoituksen jokaisena aamuna. Ja tykkäsin kovasti. Liikkuvuusharjoituksesta. Huomasin, että aikaa kyllä riitti omille tärkeille asioille, eli lukemiselle, podcasteille, projekteille ja liikkumiselle. Kuitenkin ”kirkkaus” jäi aika vähäiseksi, jos unta tuli se 5-6 tuntia. Aamusta saattoi puoli tuntia mennä ihan hyvin somea töllöttäessä, samana ajan olisi voinut ihan hyvin nukkua. Aikainen herääminen voi tuntua aika radikaalilta ratkaisulta. Mutta siihen jää koukkuun..

Add alt textNo alt text provided for this image

Nykytilanteessa heräilen 5.30 – 6.30 välillä ja joskus myöhemminkin, jos nukkuminen heittää härän pyllyä ja Oura kilkattaa. Seuraan omaa nukkumistani Oura-sormuksen avulla stressaamattomalla mielentilalla. Olen oppinut omasta nukkumisestani, että uneni on hyvin haurasta. Yksi huono yö johtaa helposti koko viikon haasteisiin nukkumisessa. Pyrin suuntaamaan aamulla suoraan ulos kävelemään tai lukemaan hetken ennen sitä. Ja sen jälkeen tekemään aamutoimia tai omia juttuja. Sähköpostit ja muut katselen sitten, kun ”kellokortti lyödään koneeseen”. Sellainen viestimien lueskelu ja selailu on pahinta, mitä voit itsellesi tehdä, aamulla tai illalla. Meissä kun ei ole sellaista un-do-nappia, että muistijäljen saisi pyyhittyä pois. Ainut un-do-nappia muistuttava vempele on Sam Harrisin Waking Up -meditaatio appi, jossa joka päivä on tarjolla 10 tai 20 minuutin meditaatio. Toimii hyvin.

Nämä kirjat muutti ajatteluani paljon. Merkittävimmät asiat ovat:

Aamu treenin jälkeen ei tarvitse hävetä, jos illalla jää treeni välistä

Herään, koska haluan herätä

Palautuminen laitetaan kuntoon ensin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: