Ajan lisäämisestä ajan käyttämiseen

Omissa aikatauluissani edellisen kirjoituksen perään olisi tullut käytännön vinkkini siihen, miten pystyt suuntaamaan aikasi asioihin, jotka ovat oikeasti tärkeitä. Ja vähän keinoja arvojen löytämiseen ja käyttämiseen elämässä.

Noh. Kirjoitushetken hengessä, ehkei se ajan vähyys olekaan niin ongelmallista, kun useammat työskentelevät etänä ja harrastusmahdollisuudet ovat hyvin maanläheiset julkisten tilojen ollessa suljettuna. Nyt on hyvä kaivella sitä koulutuksen-somen-ryhmäpaineen alla piiloon hakatun luovuuden etsimistä.

Perttu Pölösen kirjassa ”Tulevaisuuden lukujärjestys” oli hyvä kuvaus nykyajasta. Hän kirjoittaa, että luovuutta ja hauskoja sattumuksia on vähemmän eri teknologioiden myötä. Google Maps ohjaa sinut perille, keneltäkää ei tarvitse kysyä neuvoa tai törmäillä hassuihin paikkoihin suunnistuksen mennessä vikaan. Jo nyt, mutta etenkin 10 vuoden päästä nuorelle voisi olla ihan mahdoton ajatus, että joku muu valitsee hänelle musiikkia, mitä hän kuuntelee. Siis radio ja radiokanavan toimintaperiaate. Minä harvemmin olen yrittänyt nauhoittaa radiosta kuuluvaa musiikkia. Kylläkin olen yrittänyt sitä soittaa sovellukselle, joka löytäisi sitten sen varsinaisen kappaleen. Sekin varmaan tuntuu tulevaisuuden nuoresta aika antiikkiselta puuhastelulta.

No alt text provided for this image

Väitän, että nyt voisi sellaisessa SaarisEsamaisessa välähdyshengessä mahdollisuus saadakin niitä törmäytyksiä erilaisiin asioihin, mihin se normaali arki uppoaa. Minulla on ajatukset ja vapaa-aika uppoutunut aika mallikkaasti parisuhteelle, curlingiin ja asunto-osake-vaurastumispuolen opiskeluun. Nyt on ehkä ihan hyvä hetki kurkistella vähän futurismiin, koodaamiseen ja katsella vähän elokuvia, Miettimättä, saako tästä nyt yhtään mitään muuta kuin viihdettä.

Mutta. Sinulle. Muutakin kuin oman elämäni pohdintaa ja muiden asioilla viisastelua.

12 on aika maaginen luku. Kellossa on niin monta tuntia. Vuodessa yhtä monta kuukautta. Sille on oma sana – tusina. Magnesiumin järjestysluku. Hirmumyrsky boforeina mitattuna. 12 apostolia Jeesuksella. Kahdentoista taulun lait Rooman historiassa.

Kokosin numeron hengessä 12 erilaista yksittäistä vinkkiä, minkälaisiin asioihin sinä voisit laittaa aikaasi, jos aika meinaa käydä pitkäksi. Kolme filmitaiteellista teosta, kolme kirjaa, kolme podcastiä ja kolme oppimisen aluetta. Muista ajasta, että se on arvokasta. Rahaa tulee aina lisää. Aikaa voi vaan kuluttaa.

Kolme filmiä

Pursuit of Happyness – Will ja Jayden Smithin tähdittämä elokuva kovasta työstä, ongelmista ja niistä selviytymisestä. Sekä asenteen ja näkökulman merkityksestä. Top 3 elokuvia, mitä olen koskaan katsonut.

What the Health? – Kasvisruokavalion puolesta kohua herättänyt dokkari. Tähän sellainen spoileri, että hetkittäin saattaa ällöttää ja maistua propagandalta. Mutta, katso itse ja tee omat johtopäätökset. Herättelee ajattelemaan ja kokeilemaan. Asiantuntijat ovat sitä oikeasti. Ja nyt on hyvä hetki opetella tekemään uusia ruokareseptejä.

Koodi Bill Gatesin mieleen (Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates) – tämä on siitä poikkeuksellinen valinta, etten ole itsekään vielä tätä katsonut. Kuullut vain liian paljon hyvää. Bill Gates, Steve Jobs ja Elon Musk. Kovia äijiä ja ihan samperin mielenkiintoisia.

Kaikki löytyy Netflixistä. Jos katsot yksin tai sopivassa porukassa, Kokeile englannin kielisillä tekstityksillä.

Kolme kirjaa

Rikas isä, köyhä isä – Robert Kiyosaki. Puolifiktiivinen esimerkkitarina siitä, kuinka vaurastuminen toimii ja rahan voi saada tekemään töitä puolestasi. Oikeastaan mikä vaan Kiyosakin kirja käy, tämä on helppolukuinen ja kiinnostavassa muodossa kerrottu. Juoni rakentuu siihen, että rikas (kaverin) isä ei tee työtä rahasta ja investoi loput, köyhä isä paiskii hienoilla titteleillä pitkää päivää huonolla palkalla. Ja Robert kertoo näistä opetuksista tarinoiden muodossa.

Atomic Habits – Pura tavat atomeiksi – James Clear – kiinnostava kirja siitä, kuinka uusia tapoja voi oppia, käyttää hyödyksi ja muuttaa paremmiksi. Voittavat tavat toimii. Nyt kun rutiinit on minimissä, on pelikenttä auki luoda uusia. Saatavilla suomeksi ja englanniksi.

Mens Are from Mars, Womens Are from Venus – John Gray – oikein kunnon parisuhde eepos kaikille sukupuolille. Hyviä tipsejä, vinkkejä ja teoriaa siitä, kuinka eri sukupuolien ajattelumallit, järjestelmät ja toiminnat vaihtelevat. Uppoaa hyvin äänikirjanakin, tästä on hyvä aloittaa englannin kielisten äänikirjojen kuuntelu.

Kolme podcastia

OstanAsuntoja -podcast – Harri Huru – Asuntosijoituspodcastien ykkönen Suomessa, ehdottomasti. Harri tiputtelee tasaiseen tahtiin loppuviikosta podcastiä asuntosijoittamisesta ja vuokranantajuudesta. Päälle vielä blogitekstit sunnuntaisin, IGTV-Youtube-video ja podcastarkistoista jaksoja vielä vähän vanhemmasta asuntosijoittamispodcastistä. Suosittelen lämmöllä, materiaalia on runsaasti ja taso on hyvä. Silloin tällöin lipsutaan sopivasti myös muun elämän parantamiseen. https://ostanasuntoja.com/ostan-asuntoja-podcast/

Väkevä Elämä -podcast – Joni Jaakkola – Väkevää asiaa hyvinvoinnista, terveydestä, työelämästä ja huikaisevia urheilijatarinoita. Jonilla käy porisemassa mittava vierasjoukko ja monologitkin irtoaisi ihan kiitettävästi. https://www.supla.fi/ohjelmat/vakeva-elama

Jari Sarasvuon Yle Areena -monologisarja. Mitenkähän tätä nyt luonnehtisi. Kokeile itse. Ajattelun aminohappoja, ajankohtaisia aiheita, tiedelähteitä ja pelkkää yksinpuhelua. Jos yksin pystyt puhumaan puolitoista tuntia, yli 100 jaksoa ja yhdessä jaksossa alle vuorokaudessa 6 200 kuuntelua. Jotakin tässä on. Kaikki olen kuunnellut, useamman kahdesti. https://areena.yle.fi/audio/1-1791080

Kolme oppimisen aluetta

TED-puheet. Hurjassa nuoruudessa ajelin 4-5 tuntia Savonlinnasta Ylivieskaan lyömään vihreätä kumikuulaa. Matkat meni aikalailla TED-puheita ja Sarasvuon juttuja kuunnellessa. Aiheita on ihan miljoonasti ja puhuminen tulee jatkossa olemaan high-demand-taito. Vuorovaikutusta ei koneelle voida ulkoistaa. Hyviä on esimerkiksi: https://www.youtube.com/watch?v=iCvmsMzlF7o&t=308s https://www.youtube.com/watch?v=SGTMSV8QUrs https://www.youtube.com/watch?v=lmyZMtPVodo&t=35s

Esa Saarisen ”Filosofia ja systeemiajattelu” -luennot. – On kaksi kaveria, kenenkä luento-opetusta jaksan kuunnella ja haluan kuunnella vapaa-ajallani. Jordan Peterson ja Esa Saarinen. Filosofiasta, systeemeistä, ihmisyydestä, hellästä dynamiikasta ja rakkaudellisuudesta. Ja minulle parasta. Ei sitä perinteistä ”pysy kärryillä” -oppimista. Ei ole mitään kärryjä. Hyppää mukaan milloin vain ja anna ajattelun virrata. https://www.youtube.com/watch?v=wrN7L0yghIk

Elements Of AI ja koodaus MOOC – Tekoäly puhuttaa ja Helsingin Yliopisto vastasi huutoon. Kahden opintopisteen kurssilla pääset tekoälyyn kiinni ja oppimaan siitä lisää. Koodauksen MOOCissa sinulla on mahdollisuus kotona opetella koodaamaan 10 opintopisteen verran javaa. sout sout.

Kiitos, kun/jos luit.

Tykkää, jaa, kommentoi ja haasta minua. Minä tarvitsen sitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: