Mitä vaihto voi opettaa sinusta itsestäsi?

Viime viikolla palasin vaihtoaikaan ja muisteloihin siitä, minkälaista oppia voi saada maailmalta. Nyt syvennytään siihen, mitä sinä voit oppia itsestäsi maailmalla.

Olipa kerran se lähtöä edeltävä päivä. Kotosalla Pohjois-Savossa alkoi illat jo pimetä hyvää vauhtia ja se ikävin vuodenaika – loka-marras-lumeton joulu – alkoi pilkistellä. Ei nukuta. Hirveästi ajatuksia. Ihan kiva joo lähteä, mutta silti hiipii mieleen ”mitenkä siellä pärjää?”. Tunteethan on omia. Niihin sinulla on omistajuus. Ja se sattuu, kun joku niitä vähättelee. ”Älä ny stressaa, ihan helppo homma” tai ”Lopetas jo.”

Ne on ihan hyviä vinkkejä, joskus. Prosessointi pitää kuitenkin tehdä itse. Kuulin joskus viisaammiltani, että tämä tunteen omistajuus onkin ihan hyvä juttu. Sillä voit itse valita, mitenkä tulkitset erilaisia tunteita. Otetaanpa esimerkki:

Huomenna on tärkeä tapahtuma, johon olet valmistautunut kolmisen kuukautta. Illalla sängyssä huomaat, että A) et saa unen päästä kiinni, B) ajatukset laukkaa kovaa vauhtia ja C) mahassa perhoset villisti laukkailee.

Mikä tunne tämä on? Se on juurikin se tunne, miksi sinä sen itse nimeät ja minkä mukaan käyttäydyt. Miltä tuntuu innostunut olo? Ei nukuta, ajatukset pyörii ja mahassakin perhoset laukkailee, koska innostumiseen liittyy usein positiivisia merkityksiä. Entä pelko? Ei oikein nukuta, yliajattelun myötä pää on täysi ja mahassa vähän möyrii, kun ei oikein tiedä miten sitä huomisesta selviää.

Will Smith sanoi joskus haastattelussa, että ”God placed the Best things in life on the other side of fear”. En ota kantaa siihen, kuka laittoi ja minne. Mutta yhdyn samaan – parhaat asiat ovat pelon toisella puolella.

Muuta pelon tunne innostumisen tunteeksi!


No alt text provided for this image

Moni unelmoi irtiotoista pois omista ympyröistä. Haaveilee siitä, ettei kaduilla törmäile hyvän päivän tuttuihin ja töistään ei pääse eroon ilman, että astuu Suomen rajojen ulkopuolelle. Vaihto on kyllä tätä kaikkea. Suosittelen ehdottomasti. Minulle se oli retriitti itseen ja uusien asioiden kokeiluun. Kerkesin lukea todella paljon enemmän artikkeleita, kirjoja, unelmoida, tehdä listoja ja kokeilla esimerkiksi tätä kovasti kyseltyä somettamista. Sillä sai sopivasti puhelimenkin rauhoiteltua, kun kaikki sai sitä kautta kurkistella, että miten meillä menee. Arki on hyvin tasaista ja sitä arvostaa paljon enemmän, kun tasaisuutta halkoo reissut ympäri pitäjiä ja uusia seutuja. Arjen harmaus unohtuu, kun paikka vaihtuu jatkuvasti. Kotikoloa arvostaa paremmin, kun on istuskellut hieman junassa, kantanut reppua koko päivän ja syönyt milloin missäkin ja mitäkin. Eikä pelkästään kaurapuuroa aamupalapöydässä.

Jotkut huippuyritysten johtajat vaikeita päätöksiä tehdessään varaa lentomatkan tai junamatkan jonnekin, jotta voivat tehdä päätöksen rauhallisessa tilassa, eri ympäristössä kuin kaiken muun työn. Vaihto toimii samalla tavalla. Samaan aikaan elämää ei tarvitse näin radikaalissa mittakaavassa muuttaa.

Jos koet, että ajatus junnaa ja kirkkaus puuttuu, vaihda paikkaa ja riko rutiineja!

Aamupala, Bordeaux, CafeincupNo alt text provided for this image

Ehkä viimeinen, ehkä tärkein oppi liittyy ihmisiin ja ihmisten kanssa toimimiseen. Uusien ihmisten kanssa käydään aina uudet neuvottelut siitä, kuka minä olen, mikä on minun statukseni ja mitenkä tässä selvitään työpäivää/koulupäivää/projektia/yhteistä taivalta eteenpäin. Lähtökohtaisesti tämä havainto toimii myös oppilaiden kanssa.

Kukaan ei ole velvollinen arvostamaan sinua minkään sinua määrittävän määreen takia.

Näitä määreitä voivat olla asemasi (opettaja, valmentaja, johtaja), tulotasosi, perhetaustasi tai vaikkapa käytöksesi. Ihmiset alkavat pitää sinusta puheiden, tekojen ja luottamuksen jälkeen. Tätä kukaan ei pysty ohittamaan. Ihminen ihmiselle, ihmistä kohti. Jos pyrit ajattelemaan, että joku kuuntelee minua ennen kuin tutustumme, koska A, B tai C, kompastut yleensä liialliseen vallan käyttöön. Vai oletko koskaan ollut iloisen myöntyväinen, kun joku ilmaisee, että ”te kuuntelette nyt minua, koska olen minä” puheilla, asenteella tai teoilla.

Unohda merkityskilpailu. Minun merkitykselliset asiat ovat merkityksellisiä siinä laajuudessaan vain minulla. Sinun omasi sinulle. Jaetaan merkityksiä, puhutaan niistä ja unohdetaan siinä samalla kilpailla niillä.

Buona giornata, mi amici.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: