Keinoja pahimman varalle

What’s the big deal? Mikä on pahinta mitä voisi tapahtua?

Olisinpa osannut kysyä näitä samoja asioita itseltäni siinä autokortin saamisen aikaan. Jopa hieman aikaisemminkin.

Tämä kirjoitus todistaa taas sitä maailmankatsomusta, että ihminen yleensä opettaa asioista, jotka ovat hänelle itselleen vaikeita. Minulla vajaa parikymmentävuotisen peliuran vaikeimpia asioita oli rentoutua ja ajatella kirkkaasti, jos odottamatonta tapahtui tai tiukassa henkisessä haasteessa piti pelata omalla taitotasollaan. Eli suurimmat haasteet oli maksimaalisissa tilanteissa, joista ei selvinnyt a) kaavamaisesti b) ilman ulkoista painetta ja c) perussuorituksella olisi saanut edes hyvän yrityksen aikaan.

Silloin ajokortin saamisen aikoina selviytymismekanismi oli:

Reenaat sitten niin paljon, että olisit ylivoimaisen hyvä. Sulla on aina mahdollisuus olla ylivoimaisen hyvä. Korvaamaton.

No alt text provided for this image

Ylirasitustilahan siinä tuli vastaan. Useamman kerrankin. Niin fyysistä kuin henkistä stressiä mielin määrin. Ei kroppa ota vastaan viittä punttitreeniä viikossa – jos treenaat samoja liikkeitä ja lihasryhmiä 3-4 kertaa viikossa kovilla (liian kovilla) ärsykkeillä. Ja lajitreenit vielä päälle. Pakkomielteisesti.

Onneksi siinä hölmöilyssä samalla kasvaa, kehittyy ja kiinnostuu erilaisista asioista. Lukiossa kävin henkisen valmennuksen verkkokurssi Pohjois-Savon Urheiluakatemian järjestämänä ja sain siemenen itämään. Ehkä asioita voisi tehdä sittenkin muita fiksummin ja suorittaa paremmin, kuin harjoitella vastustajat kumoon. Syttyi innostus lukea kirjoja ja kouluttaa itseään muuten.

Minna Marsh – Miksi maali ei synny. Erik Bertrand Larssen – Vahva. Erik Bertrand Larssen – Paras. Melina Niemi – Menestyksen portaat. Jarmo Liukkonen – Psyykkinen vahvuus. Christopher Treierin valmennus. Puustisen Teron valmennus.

Näistä otin keinoja käytäntöön, yksi tapa kerrallaan mukaan. Sovelsin niitä omalla peliuralla, arkielämässä ja valmennuksessa. Tärkeintä oli muuttaa tapoja hitaasti kerraallaan. Tiedätkö niitä ihmisiä, jotka tammikuussa lupaa menevänsä aikaisin nukkumaan, kolmesti viikossa salille, vähentävänsä juomista, käyvänsä aamulenkillä ja meditoivansa 10 minuuttia päivässä? Kaikki kerralla. Maksimissaan kahden viikon ajan ja sitten taas vanha jatkuu.

No alt text provided for this image

Tällä kertaa nostan esiin viisi keinoa, jotka on minusta parhaimmillaan juurikin niissä tilanteissa, jossa tilanne on äärimmäinen. Vaikkapa se päivän, pelin, esityksen tai viikon tärkein suoritus, jossa haluat olla parhaimmillasi. Järjestys on pienimmästä suurimpaan. Pienimmät ja helpoimmat keinot ensimmäiseksi mainittuna.

  1. Puhu itsellesi mitä haluat tehdä – kieltämisen sijaan

Ei viestit on kovin hankalia. Ja negatiivisia tulkita. Meidän aivomme eivät ymmärrä sanaa ei. Älä kävele kuralammikkoon – Kierrä kuralammikko. Älä tiputa mailaa alaspäin – pidä maila ylhäällä. Sama viesti, eri sanat. Ensimmäinen vahvistaa ei-toivottua tulosta, toinen tarjoaa ratkaisun. Tästä aiheesta on hauska video. Niinkin henkisesti raskaassa lajissa kuin snooker. Ottelut kestävät päiviä. Eriä on useita kymmeniä isoissa turnauksissa. Pahimmillaan voit istua puoli tuntia oman virheesi jälkeen penkillä ja katsoa, kun vastustaja voittaa erän. Yksi isoimmista turnauksista, kaksi huippua vastakkain vuonna miekka ja kivi. Nyt nämä kaverukset näyttävät, kuinka viimeisen erän viimeinen pallo, joka päätti voittajan, ratkesi ja mitä ajatuksia heillä oli mielessään ennen lyöntejä.

Don’t hit it thick – Älä lyö paksua osumaa – https://youtu.be/CmwgkT7f0uI?t=2218

2. Ankkuroi itseluottamus sormiisi – ne on aina mukana – Christopher Treier

Sain kerran sähköpostia, että Marcus Grönholmin ja Kaisa Mäkäräisen kanssa työskennellyt Christopher Treier pitää ilmaisen koulutuksen oppilaille. Menin paikalle. Onneksi tilaisuus oli käännetty, Christopher veti sen ruotsiksi. Yksi tärkein oppi tältä reissulta oli itseluottamuksen sormet. Tein tätä aina ennen peliä ja en varmaksi muista, opetettiinko asia juuri näin kun selitän, vai sovelsinko sitä itse. Kuitenkin:

Ota oikea kätesi. Katso sormiasi ja mieti jokaiseen sormeen yksi asia, josta olet kiitollinen/onnistut/joka on sinulle merkityksellinen. Esimerkiksi näin. Pikkurilli – olen ollut hyvä perheenjäsen perheelleni. Nimetön – olen onnistunut isoissa peleissä, kovissa paikoissa. Keskisormi – olen arvostettu joukkueen jäsen. Etusormi – pärjään hyvin opinnoissa/työelämässä. Ja peukalo – minua odotetaan tänään kotiin, tapahtui mitä tapahtui.

Käy näitä kohtia läpi ennen tilaisuuttasi, tiukkaa tilannetta tai muussa itseluottamuksen kuopassa.

3. Isoimmat asiat tehdään yhdessä.

Minä olen ryhmä/paritilanteissa hyvinkin vaikea persoona, jos meillä on kiire ja paljon asioita pöydällä tai mitään ei näytä tapahtuvan. Usein otan (omasta mielestäni) repun selkään ja kannan hommaa maaliin. Palkintona sitten stressiä, keskiverto/huono suoritus ja useampi heikentynyt ystävyyssuhde. Tai parisuhde.

Samanlaisia tyhmiä valintoja tuli tehtyä pesäpallossa. En luottanut vaikkapa etenijän nopeuteen, kaaren väärän huutoihin tai mailamieheen. Tällainen ajattelu johti sitten typeriin ratkaisuihin. Kaikki isoimmat asiat tehdään yhdessä. Sinun tehtäväsi on tehdä mahdollisimman hyvä suoritus annetussa tilanteessa, usein riittää ihan hyvä suoritus. Sinun tulee tehdä mahdollisimman monta hyvää yritystä.

Curlingissa liian kovaa heitettyä kiveä ei saa hidastettua, mutta harjaamalla saa hitaan kiven matkaa jatkettua useita metrejä. Heitä sopiva heitto ja luota harjaajiin. Kiveä ei yksin tarvitse heittää keskelle pesää.

4. Puhu itsellesi kuin parhaalle kaverillesi – suurin piirtein kaikki psyykkiset valmentajat

Nyt edetään jo isompiin, jokapäiväisiin muutoksiin. Kuvittele lapselle vanhempi, joka päivittäin sanoo, että tuo koulunkäynti on kyllä ajan tuhlausta. Aivan typerää touhua. Millaisin mielin tämä lapsi lähtee kouluun?

Aikuistuessa on hyvä ymmärtää, että silloin tällöin voi selkäänpuukottajaa kiittää mielipiteestä ja jatkaa omaa matkaa. Mielipiteethän aina kiinnostaa, mutta annettu arvo onkin sitten oma asia. Kiitä siis mielipiteestä sen sijaan, että valehtelisit, ettei sinua nyt kiinnosta tämän kaverin mielipiteet. Kyllähän ne aina kiinnostaa. Sinuakin. Mitä muut sinusta ajattelee.

Kuitenkin asiaan. Uusi roolileikki. Sinä olet nyt lapsi ja tämä vanhempi on sinun negatiivinen minäpuhe. ”Et pysty tähän, mitenkä et pysty vaikka harjoittelet, olet kyllä aika huono, kun tuolla määrällä ei tapahdu mitään. KESKITY. HALUA ENEMMÄN. RAUHOITU.”

Henkisen väkivallan pyörä, joka pyörii päivästä toiseen, kun teet itsellesi tärkeitä asioita. Usko itseesi, ole lempeä, ole kärsivällinen ja kohtele itseäsi kuin parasta kaveria. Jos et edes itse usko itseesi niin…

5. Jaa identiteetti osiin

Epäonnistuit. Tuntuiko siltä, että nyt kaikki on mennyttä? Otappa omasta ajattelusta koppi. ”Mikä kaikki”?

Ennen jokaista isoa laskuaan lumilautailija Shaun White kysyy itseltään: ”At the end of the day… Who cares? What’s the big deal? I am here, I am going to do my best and then I am goin to my home and my family is there” Samanlaisia ajatuksia oli Andre Agassilla ennen peliä sekä Mika Poutalalla.

Mikä tässä on se oppi? Yhden asian ei kannata olla se ”kaikki”. Kuten kasinollakin tai osakesijoituksissa – käytä vain sitä rahaa, minkä pystyt menettämään. Urheilijana – käytä se aika, minkä pystyt uhraamaan. Käy mummolassa, vanhempien luona, näe ystäviä, perhettä, aloita jokin toinenkin harrastus tai/ja kehitä työelämään keinoja. Urheilu-ura, työpaikka tai esittävän taiteen työt. Nämä kaikki voidaan sinulta ottaa pois. Joko reilusti, epäreilusti, hitaasti tai nopeasti.

Ota identiteettiisi muitakin rooleja kuin se päärooli. Oli se sitten työelämässä tai urheilijana.

Tavoittele suuria asioita vuorotellen, muualla riittää se ihan hyvä sillä välin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: