Työskenteletkö listalta? pt. 2

Nyt kuvitellaan, että joku on saanut ajankäyttöään priorisoitua tekemällä listoja. Ripaus luovuutta, muutama projekti liikaa ja kyltymätön halu sanoa kyllä jokaiselle asialle, joka vaikuttaa ”ihan hyvältä” häneltä kysyttäessä. Lista täyttyy, asiat lentää, tulee uusia listoja. Post-it lappuja töissä, kotona, jääkaapin ovessa, työhuoneessa, pari taskussa ja armoton stressi päällä.

Kirkkauden ja keskittymisen säilyttämiseksi omaa listaa täytyy A) suojella, B) kalenteroida ja C) purkaa tehtävä kerrallaan. Esittelen tässä kirjoituksessa jokaisesta kategoriasta muutaman idean päivittäiseen käyttöön, jolla helpotat kiireen tuntua, tehtävätaakkaa ja omaa oloasi. Oma näkemykseni on hieman sovellusta Saku Tuomisen ja Esa Saarisen viisauksista ja ajatusmalleista. Tuominen rajasi kiireen määritelmäksi kirjaassaan Juuei – pieni kirja priorisoinnista, että ”Kiire on tunne, että tekemistä on enemmän kuin aikaa.”. Esa Saarinen taas pohtii ajattelusta, että ”Tärkeintä ei ole ajattelun liikkeen suunta, vaan sen vapaa virtaus”. Summaten, sanon useammalle asialle ei kiitos, perustelematta sen kummemmin ja pyrin purkamaan listaa yksi iso tavoite mielessä, vapaasti virraten ja pohtien, mikä sillä hetkellä on kiinnostavaa ja tärkeää. Isoa ja kevyttä. Juuei -kirjalle vahva lukusuositus.

No alt text provided for this image

A) Suojele listaasi!

Minä pidän sähköpostia, viestimiä ja kalenterinjakolinkkejä tapoina, joilla joku muu pyrkii vaikuttamaan minun toimintaani. Eli tuomaan heille tärkeitä asioita, minun listalleni. Harvoin laitan itselleni sähköpostia. Vaikka ehkä pitäisi. Voisi toimia samalla tavalla kuin ”valepalaverit” kalenterissa, jotta saat tärkeitä asioita tehtyä, kun kukaan ei yritä varata aikaasi siitä kohdasta.

Luo arvot asioilla, jotka kuuluvat listallesi. Tärkein arvo vie eniten aikaasi, toiseksi tärkein toiseksi eniten ja niin edelleen. Pohdi kysyttäessä, meneekö tämä arvojeni kategorioihin vai ö-mappiin suoraan. Ja kieltäydy kohteliaasti. Parasta mitä voit tehdä sekä kysyjälle, että itsellesi, on että olet rehellinen ja kohtelias ilmoittaessasi kantasi. Derek Sivers, yhdysvaltalainen kirjailija ja yrittäjä, on kehittänyt itselleen ”hell yeah!” -kynnyksen päättääkseen, ottaako uuteen asiaan osaa vaiko ei. Hän kieltäytyy kaikista asioista, joihin hänen reaktionsa ei ole ”Hell yeah!” ja innostus suurta. Hän kieltäytyy kaikista ”ihan ok” -jutuista raivatakseen tilaa paremmille asioille.

B) Kalenteroi ja keskity sen hetken rooliisi. Laita kalenteriin aukkoja, milloin teet listaltasi asioita. Toistaiseksi omasta kalenteristani ei ole löytynyt sivua ”joskus” tai ”kevväämmällä” tehtäville asioille. Aikaa kyllä on, jos asioita ei ole likaa.

Michael Phelpsin kirjassa No Limits Phelps kertoo ajattelumallistaan tehtävien priorisoinnissa. Se on akronyymi ”WIN”, joka tulee sanoista ”What is Important Now!” Mikä on tällä hetkellä tärkeää. Phelps toisti sitä kilpa-urallaan itselleen ja pohti usein, mitkä toimet ovat juuri tällä hetkellä tärkeitä. Mitkä asiat ovat juuri tässä hetkessä, tässä ajassa, ennen jotakin tärkeitä. Kirjoitan tätä artikkelia tänään siskoni luona. Enona kirjoittelen, kun lapset vielä nukkuvat. Tänä viikonloppuna ei ole ollut aika listalle. Ei työpaikalle. Ei kirjoittamiselle. Ei asuntosijoittamiselle. Tai urheilu-uralle. Tässä hetkessä, tässä roolissa on tärkeää olla tällä hetkellä paras mahdollinen eno lapsille. Tai sanotaanko, ihan hyvä eno. Siihenkin on vaikea päästä, jos roolisi vaihtelee hetkittäin vaikkapa noiden ylempien välillä.

No alt text provided for this image

C) Keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan. One Thing. Tämä on Gary Kellerin ja Jay Papasanin hyvin suosittu kirja yhteen asiaan keskittymisestä. Koko kirja pyörii yhden asian tekemisen ympärillä. Sen yhden asian löytämisestä kullekin päivälle tai hetkelle, mikä vie parhaiten sinua eteenpäin polullasi kohti tavoitteitasi. Minulla on oma listani puhelimessa. Päivittäin otan yhden asian, jonka fontin muutan siniseksi ja fonttikoon muita suuremmaksi. Keskityn tähän yhteen asia päivässä ja tyydyn siihen, että saan sen asian tehtyä. Juurikin sen tärkeimmän. Yksi lista on varsinainen tehtävälista ja muut listat muita asioita varten. Ideat mahtuvat aina johonkin, mutta tehtävälistalle ei päädy kaikki.

Jotkut käyttävät asioiden tärkeyden säätelyssä neljän laatikon Eisenhowerin matriisia. Itsekin koen sen toimivaksi! Jotkut asiat ovat oikeasti tärkeitä ja kiireellisiä, eli vihreän laatikon sisältä. Jotkut asiat ovat tärkeitä, mutteivät niin kiireellisiä eli sinisen laatikon sisältöä. Sitten on keltainen – delegointi laatikko ja punainen laatikko asioille, jotka eivät ole tärkeitä eikä kiireellisiä. Niistä pitäisi uskaltaa luopua, joka on usein vaikeaa ihmiselle. Opettele luopumaan asioista ja luottamaan toisiin.

No alt text provided for this image

@The Eisehowe Matrix – https://astar.tv/post/another-productivity-thingo-the-eisenhower-matrix/

Oli tapasi mikä tahansa, muista pohtia joskus itsellesi ääneen, kun ajankäyttö karkaa tärkeimmistä asioista:

Mikä on pahinta mitä tapahtuu, jos tämä asia jää tekemättä ja keskityn minulle merkityksellisiin asioihin?

3 vastausta artikkeliin “Työskenteletkö listalta? pt. 2

 1. Kun lopettaa kiireen kanssa asioinnin, jää aikaa hoitaa asiansa paremmin ja huolellisemmin. Kestää aikansa tuntea itsensä tehottomaksi, mutta vastapainoisesti saa priimaa ja lepposamman emännän.

  Liked by 1 henkilö

  1. Juurikin näin!

   Tästä kommentista tuli mieleeni Saku Tuomisen toimintatapa, kun joku kiireessä antaa hänelle tehtävän. Hän kysyy silloin:

   Teenkö nyt heti todella huonosti vai myöhemmin hyvin?

   Tykkää

 2. Kun lopettaa kiireen kanssa asioinnin, jää aikaa hoitaa asiansa paremmin ja huolellisemmin. Kestää aikansa tuntea itsensä tehokkaaksi, mutta vastapainoisesti saa priimaa ja lepposamman emännän.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: